Strøm-opprør i Arbeiderpartiet

I går var det krisemøte om strømprisene i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Strømprisene skaper fortvilelse midt i førjulsstria mens regjeringen har satt ned en arbeidsgruppe, som ennå ikke har virkemidlene klare.

KRISEGRUPPE: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) leder arbeidet i regjeringen med å få på plass tiltak mot strømkrisen. Foto: Ole Martin Wold / NTB
KRISEGRUPPE: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) leder arbeidet i regjeringen med å få på plass tiltak mot strømkrisen. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble i dag enige med SV om å la regjeringen utarbeide tiltak mot den akutte krisen med høye strømpriser norske forbrukere nå opplever.

- Det er viktig at vi får tatt grep og at regjeringen går i gang med å jobbe med dette. Men det må gjøres kloke vurderinger for å få et system som fungerer bra, sier Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud til NTB.

SV-leder Lysbakken sier det nå «ikke er tvil» om at det finnes et flertall på Stortinget som vil hjelpe husholdningene.

Krisegruppe

I regjeringen er det ifølge Dagbladets opplysninger satt ned en arbeidsgruppe ledet av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen som nå snur alle steiner for å finne tiltak.

SV, som ikke sitter i regjering, har også spilt inn konkrete forslag til arbeidsgruppen.

Men det er sterk utålmodighet og frustrasjon internt i Arbeiderpartiet på at tiltakene ennå ikke er på plass.

I går var det utvidet fraksjonsmøte på energiområdet der både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og departementet var til stede. Der var det etter det Dagbladet erfarer et kraftig trykk fra stortingspolitikerne mot regjerings-Ap på at det nå straks må komme på plass tiltak som avbøter den fortvilte situasjonen mange nå befinner seg i.

Penger ingen bekymring

For å finansiere strøm-krisepakken er det to alternativer, enten at man finner pengene i salderingen av 2021-budsjettet eller at man bruker «coronapenger» og knytter strømkrisen til ekstraordinære utslag av pandemien.

To uavhengige kilder sier til Dagbladet at finansieringen uansett ikke bør være et tema.

- Finansdepartementet har ikke noe valg her, de må si ja til det gruppen foreslår, sier en kilde.

Det trekkes også fram at man ser på muligheter til at noe av regningen for krisetiltakene tas av bransjen selv.

Høyre-forslag vurderes

Høyre, KrF og Venstre gikk sammen om et forslag tidligere denne uka som målretter støtten til husholdninger med samlet inntekt under 1,2 millioner kroner i 2020.

De vil ifølge forslaget få 750 kroner mindre i strømregning per person. En familie med to voksne og to barn, med inntekt under terskelen, vil da få omtrent 3000 kroner lavere strømregning.

Dagbladet er kjent med at forslaget fra de tidligere regjeringspartiene har funnet gjenklang i regjeringspartiene og SV.

- Vi forventer at regjeringen kommer raskt til Stortinget med tiltak, altså før jul. Vi mener at det nå må på plass en økonomisk støtte som treffer langt flere enn dem med bostøtte. For eksempel dem med inntekt under 5-600 000, eller en samlet inntekt i husholdningen på under 1,2 mill. Den må også treffe aleneforsørgere, sier SVs Lars Haltbrekken i energi- og miljøkomiteen.

«Helikopterpenger»

Et annet tiltak som ikke skal være avvist er å betale ut «helikopterpenger», det vil si betale ut et enkeltbeløp til alle strømkunder. Fremskrittspartiet har foreslått 4000 kroner i straks-støtte til alle husstander.

Regjeringspartiene og SV fikk i dag kraftig kritikk for å parkere debatten om tiltak i Stortinget og heller løfte det til regjeringen, der Mjøs Persen-gruppen jobber.

- Dette er smått utrolig. Nå har vi diskutert høye strømpriser i lang tid. Men i stedet for å gå inn for noen av de mange forslagene vi har lagt fram, skal regjeringspartiene og SV ha nok en runde med drøfting og dialog, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB.

Også MDG og Rødt reagerer på det samme.

- Forslaget Ap, Sp og SV går sammen om på strøm, er utrolig daffe greier. Det eneste de har blitt enige om, er å be Stortinget komme tilbake med mulige tiltak. De legger ingenting konkret på bordet. Samtidig blokkerer de for mange gode forslag fra opposisjonen som kunne ha hjulpet folk med strømregninga umiddelbart, og også på lang sikt, sier Rasmus Hansson (MDG) til Dagbladet.

Nestleder i Stortingets energi- og miljøkomite, Sofie Marhaug (Rødt) mener regjeringen nå må lytte til egne partier.

- Nå må Ap og Sp lytte til grasroten i egne partier – og til LO-forbundet EL og IT, og sørge for strakstiltak som sikrer direkte utbetalinger til alle de som nå sliter med å betale regningene. Det er ikke en sosialdemokratisk regjering verdig å påføre folk denne økonomiske usikkerheten, sier hun til Dagbladet.

Ingen Dagbladet har snakket med tør å spå når regjeringen klarer å komme tilbake til Stortinget med konkrete forslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer