Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strøm som rettighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mens vi i Norge opplever at vinteren er slik en vinter skal være, med snø og kulde, ser vi hvordan vårt samfunn er blitt til noe det absolutt ikke bør være: Liberaliseringen av kraftmarkedet har ført til at ensidige profitthensyn styrer det som tilhører en nødvendig del av det norske samfunnets infrastruktur og livsnødvendighet: strømforsyningen.
  • Prisene stiger, vannet i kraftreservoarene synker og nærmer seg et kritisk nivå. Det snakkes om strømrasjonering - midt på vinteren i et land der 400000 husstander bare har strøm som varmekilde. De eneste som ikke synes å bekymre seg for lite vann i magasinene eller for hva prisene gjør med samfunnet, er kraftselskapene. De selger fortsatt kraft til utlandet - hvis det er bedriftsøkonomisk lønnsomt.
  • Forbrukerne, som er blitt narret til å tro at de skal kunne «velge fritt» på kraftmarkedet til egen fordel og på den måten bidra til at Adam Smiths usynlige hånd ordner alt til alles beste, står maktesløse overfor vilkårlige prisfastsettelser fra nettutleiere som de ikke kan velge bort. Samtidig får de høyst forvirrende og motstridende informasjon om det såkalte markedet.
  • Angivelig har vi et felles nordisk kraftmarked. Likevel kunne Dagbladet i forrige uke dokumentere at prisen for strøm varierer kraftig fra land til land, noe som ikke hadde vært mulig om det felles markedet faktisk hadde eksistert. Aftenposten skrev fredag om to kabler til Nederland og Storbritannia, som var planlagt da markedet ble sluppet fri, men som ikke er blitt bygd. Hvis problemet ligger i manglende overføringskapasitet også innen Norden, finnes intet marked. Myndighetene får bygge kapasiteten ut før de overlater prisen til noe som ikke eksisterer.
  • Det herjer en ideologisk overtro på at alt kan overlates til markedet. Strømprisene og de knappe kraftressursene viser at et fritt strømmarked blir alt annet enn fritt og lønnsomt - for andre enn kraftprodusentene. Strøm er en rettighet og nødvendighetsartikkel i verdens nordligste land. Før skadevirkningene på samfunn og samfunnsøkonomi blir altfor omfattende, må myndighetene innføre et toprissystem, der det normale forbruket betales etter én pris og overforbruket etter en annen. Vi har allerede blå resept på livsviktige medisiner. Hvem innbiller seg at varme og lys er mindre livsviktig?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling