Strøm-sprekk

Energiminister Einar Steensnæs satte av 50 millioner i statlig støtte til energibesparende tiltak. Det kan sprekke med flere hundre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steensnæs regnet ikke med at mer enn 10000 ville søke, og satte av 50 millioner kroner - men på under en måned har 25000 søknader strømmet inn.

Folket er i ferd med å få sin «hevn» over vinterens astronomiske strømpriser. Etter at energiministeren åpnet for statlig støtte til energibesparende tiltak, har det rett og slett tatt av.

På 25 dager har 25000 søkt om tilskudd. Ordningen varer fram til 15. mars, og ENOVA, som forvalter tilskuddsordningen, tror tallet da vil være langt høyere.

Ordningen åpner for opptil 5000 kroner i støtte for innkjøp av energibesparende varmepumpe. Dagens søkermasse, skulle alle bli godkjent, tilsvarer 125 millioner tilskuddskroner.

Det er en foreløpig sprekk på 75 millioner kroner for energiminister Einar Steensnæs.

Overveldende

- Responsen har vært overveldende. Folk er virkelig på jakt etter gode tiltak og smarte løsninger. 80 prosent av søkerne vil ha tilskudd til varmepumpe. 15 prosent vil ha til pelletsovn. Det er en fantastisk vilje og interesse for å endre strømforbruket, sier administrerende direktør Eli Arnstad i ENOVA.

Energiminister Steensnæs innrømmer overfor Dagbladet at han har undervurdert folket.

- Ja, dette har gått langt utover det vi i utgangspunktet hadde regnet med, sier ministeren.

- Du går vel ikke tilbake på løftene?

- Nei, vi har sagt at alle som oppfyller kravene, og søker innenfor fristen, skal få støtte. Det holder jeg fast ved, svarer han.

- Da blir vel ikke 50 millioner kroner nok?

- Nei, å dele det på disse, blir ikke rare greiene. Det ville nok ikke folk akseptert. Vi må vel regne med at det kommer på et par hundre millioner kroner. En håndsrekning tilbake til kundene, slik jeg ser det, humrer han.

Vinn- vinn

I dag skal støtteordningen opp som sak i Stortinget. Steensnæs er sikker på klart flertall, tross fullstendig feilslått beregning av respons.

- Vi skal vokte oss for å gjøre en suksess til et problem. Jeg syns dette er veldig gledelig, og tror det blir svært lønnsomt for dem som er med. For oss er det en vinn- vinn-situasjon der kundene tjener på det, og forsyningssikkerheten for strøm bedres, sier han.{#kule}Informasjon om tilskuddsordningen finner du på: www.enova.no

KJEMPEREGNING: Energiminister Einar Steensnæs innrømmer at han har kraftig undervurdert responsen. Nå forventer han en «strømregning» på flere hundre millioner kroner, ikke 50 millioner som han regnet med.