Strømprisene:

- Strømbløff

Utenlandskablene gir oss 36 kroner lavere nettleie i året. – En halv pils, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

HALVFULLT: Bjørnar Moxnes med en halv halvliter - som koster like mye som utenlandskablene har gitt en gjennomsnittsnordmann det siste året. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HALVFULLT: Bjørnar Moxnes med en halv halvliter - som koster like mye som utenlandskablene har gitt en gjennomsnittsnordmann det siste året. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kablene som gjør at vi kan kjøpe og selge strøm med utlandet har fått skylda for høye strømpriser, men også æren for at ikke nettleien til norske forbrukere er enda høyere.

På spørsmål fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes har nå regjeringen regnet ut hvor mye norske forbrukere har spart de siste tolv og et halvt åra takket være utenlandskablene.

Ingen fire pils og en pizza

Totalt har norske forbrukere fått en besparelse på 2,8 milliarder siden 2006 til og med første halvår 2018. Rødt har regnet ut at for en gjennomsnittsfamilie som bruker 20.000 kWh er besparelsen på 36 kroner i året på nettleien.

- Det er blitt brukt som argument at inntektene fra kablene går til redusert nettleie for forbrukerne. Det har vært det beroligende svaret når nettleien er høy, at vi skal være glade for at inntektene fra kablene gir redusert nettleie, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes, og viser til at både energiministre og bransjen har brukt dette som argument gjennom flere år.

- Nå viser utregninger fra regjeringen selv at dette er lommerusk. Det er snakk om en halv pils i året for en gjennomsnittsfamilie. Derimot er det mange som merker den økte strømregninga på kroppen. Økningen bare i januar i år er på omtrent 800 kroner sammenliknet med samme periode i fjor, sier Moxnes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer