Strømbrudd i store deler av Oslo

Politiets nødnummer virket ikke, transportkaos i sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt en fjerdedel av Oslo ble i formiddag rammet av strømbrudd.

Informasjonssjef Karen Onsager i Hafslund opplyser  at strømbruddet skyldes at en kran ødela en sentral del av nettet.

- Klokka 10.22 fikk vi melding om at en kran hadde kommet i berøring med ei luftlinje som i sin tur var koblet til en transformatorstasjon på Ulven. Den forsyner en fjerdedel av byen med strøm, sier Onsager til Dagbladet.no.

Ifølge henne var det sentrum, deler av Oslo øst og noen områder forsynt fra Smestad transformatorstasjon som ble strømløse.

T-banen og trikker stoppet

I 11-tida sto alle trikkene i Oslo sentrum stille, samtidig som det var fullt kaos på T-banenettet. Da Dagbladet.no var på Stortinget t-banestasjon sto mange passasjerer og ventet på stillestående togsett, mens ansatte forsøkte å informere ved hjelp av megafon ved enkelte innganger.

T-banetogene har mulighet til å kjøre på batteri i rundt 20 minutter, og ved strømbruddet blir førerne instruert om å kjøre fram til nærmeste stasjon og stanse der.

Da strømmen kom tilbake til t-banen klokka 11.07, kunne informasjonssjef for t-banedrift Bjørn Rydmark i Oslo Sporveier puste lettet ut. Stasjonene hadde da klart seg på reserveløsninger.

VENTER OG VENTER: Det var lite eller ingen informasjon om strømbruddet tilgjengelig på Stortinget t-banestasjon i 11-tida. Togene sto stille. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
VENTER OG VENTER: Det var lite eller ingen informasjon om strømbruddet tilgjengelig på Stortinget t-banestasjon i 11-tida. Togene sto stille. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Men det hadde bare gått et par minutter til. Vi unngikk såvidt en fullstendig evakuering av hele t-banenettet og alle stasjoner, forteller han til Dagbladet.no.

Politiet mistet nødsentralen

Også Oslo politidistrikt ble alvorlig rammet av strømbruddet, og i en lang periode kunne ingen i hovedstaden komme igjennom på politiets nødnummer 112.

- Vi har ennå ikke fått nødnummeret til å fungere igjen, men håper det ikke vil ta lang tid. Vi vet foreløpig ikke mer enn dere om hvor omfattende strømbruddet er, opplyste politiets sentralbord til Dagbladet.no i 10.30-tida.

Hafslund opplyser at alle nå skal ha fått strømmen tilbake i Oslo og Oppegård.

- Klokka 11.15 kom strømmen tilbake til de siste av Hafslund Netts kunder som ble berørt av strømutfallet, skriver Onsager i en pressemelding.

Det er ikke meldt om personskader som følge av det omfattende strømbruddet.

Strømbrudd i store deler av Oslo