Verdens største flyplass Hartsfield-Jackson i USA rammet av strømbrudd

Strømbrudd lammet verdens travleste flyplass

Varte i timevis, fly satt på bakken.

I MØRJET: Her venter passasjerer inne i den mørklaget terminalbygningen. Hatsfield-Jackson-flyplassen var uten trøm i timesvis søndag. Foto: Steve Schaefer / Atlanta Journal-Constitution via AP / NTB scanpix
I MØRJET: Her venter passasjerer inne i den mørklaget terminalbygningen. Hatsfield-Jackson-flyplassen var uten trøm i timesvis søndag. Foto: Steve Schaefer / Atlanta Journal-Constitution via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et svært strømbrudd rammet flyplassen Hartsfield-Jackson i USA søndag lokal tid. Fly som skulle tatt av til flyplassen holdes på bakken.

Nyhetskanalen CNN melder at tusenvis av passasjerer har blitt stående i mørket eller blitt sittende i fly ute på asfalten, mens fly som skulle tatt av og landet har blitt stoppet på ubestemt tid.

Flyselskapet Southwest Airlines innstilte alle flyginger til og fra flyplassen ut dagen, melder CNN.

Elektrisitetsverket Georgia Power forventet at strømmen vil være tilbake på flyplassen ved midnatt lokal tid, det vil si klokka 06 mandag morgen norsk tid.

Og ganske riktig, like over klokka 06 kunne nyhetsbyrået Reuters melde at strømmen er tilbake på flyplassen.

En video som CNN har lagt ut på Twitter viser den dramatiske situasjonen søndag kveld, hvor hundrevis av passasjerer venter i en mørklagt terminal.

Strømbruddet etterforskes
USAs luftfartsmyndighet FAA sendte ut en melding om at fly ikke får ta av til flyplassen, som er den største i verden målt i antall passasjerer.

Ifølge egne nettsider bruker 275.000 passasjerer i snitt flyplassen Hartsfield-Jackson hver dag, skriver NTB.

Avganger fra flyplassen er forsinket fordi elektronisk utstyr er satt ut av funksjon, meldte FAA, mens internasjonale flyginger omdirigeres til andre flyplasser, skriver NewsChannel5.

I en twittermelding som flyplassen selv har sendt ut, står det at årsaken til strømstansen er under etterforskning og at det arbeides med å utbedre situasjonen.

Ifølge en pressemelding fra energiverket søndag kveld opplyses det om at en brann i strømsystemet under bakken kan ha forårsaket strømbruddet. Hva brannen skyldes er fortsatt ukalrt, men den førte til skader på elektrisitetsforsyningen til flyplassen.

Flere passasjerer har uttalt seg om strømbruddet til AJC.

Ifølge en passasjer, skal en kunngjøring fra flyplassen ha informert om at alle fly gjennom Atlanta fra Johnson City var kansellert.

- For å sitere kunngjøringen: «Jeg anbefaler deg å booke ny reise på tirsdag, da det vil ta dager å komme oss ut av dette rotet», sier passasjer Norman Radow til AJC.

En annen passasjer, Rick Crotts, hadde gått ombord i flyet. Passasjerene i flyet ventet i mer en to timer, så kom ansatte ved flyplassen med en stige og begynte få folk av flyet.

Emilia Duca (32) skulle fly fra Wisconsin til Bogota i Colombia. Ifølge henne ble de ba politiet personer som var i bagasjehentings-området om å flytte seg til en annen etasje.

Der var restaurantene og butikkene stengt.

- Mange folk kommer hit, og ingen går. Ingen sier noe. Vi sitter fast her. Det er som et mareritt, sier Duca til nyhetsbyrået AP.

- Bisarr situasjon
Tidligere skal en pilot fra flyselskapet Delta ha fortalt passasjerene at en strømlinje var blitt kuttet i forbindelse med et byggeprosjekt. Men talsmann for flyplassen, Andy Gobeil, har uttalt at de «ikke er sikre på hva som har forårsaket det».

I tillegg skriver flyplassen på Twitter at denne påstanden ikke er bekreftet.

Olivia Dorfman forteller til AJC at hun skulle til å gå ombord et fly hjem til Indiana da strømmen forsvant.

Det skal også ha vært en form for røykutvikling i nærheten av gaten hennes. På forskjellige tidspunkt skal ansatte ved flyplassen ha forsøkt å flytte passasjerene både mot det området med røyk, og vekk fra det.

- Dette har vært en veldig bisarr situasjon. Ingen ser ut til å vite hva de gjør, sier hun.

Dorfman forteller videre at butikkene ikke er i stand til å selge vann på grunn av strømbruddet.

- Dette er utrolig. Dette er den travleste flyplassen, påpeker hun.

Enda en passasjer, Jon Reetz, forteller til AJC at han satt ombord i ett av rundt 30 fly som sto parkert på flyplassen som følge av strømbruddet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer