STRØMBRUDD: Det er strømbrudd i kjølesystemer ved det kriserammede atomkraftverket Fukushima i Japan. Foto: EPA/TEPCO / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
STRØMBRUDD: Det er strømbrudd i kjølesystemer ved det kriserammede atomkraftverket Fukushima i Japan. Foto: EPA/TEPCO / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESVis mer

Strømbrudd ved ødelagt atomkraftverk i Japan

Kjølesystemer ute av drift. Risiko for radioaktive utslipp hvis problemene ikke er fikset innen fire dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Problemene rammet systemene som kjøler ned tre bassenger med brukt atombrensel. 14 timer etter at strømmen forsvant, er feilen fortsatt ikke funnet, skriver NTB.

Strømbruddet utgjør likevel ingen umiddelbar fare, ifølge energiselskapet TEPCO. Kjølesystemene til de nedsmeltede reaktorene ved anlegget fungerer fortsatt.

Fukushima-kraftverket ble rammet av den voldsomme tsunamien med påfølgende jordskjelv i Japan i mars 2011. Ulykken førte til betydelige utslipp av radioaktive stoffer.

Fire dagers frist TEPCO sier det vil ta rundt fire dager før temperaturen i det ene bassenget med atombrensel overstiger sikkerhetsnivået. I morges var temperaturen i enhet 4 30,5 grader celsius. Sikkerhetsgrensa er satt til 65 grader, skriver BBC.

I enhet 1 og 3 er temperaturen på det brukte atombrenselet lavere, og der vil det derfor ta enda lenger tid før farlige temperaturnivåer blir nådd.

Bassengene lagrer brukt drivstoff fra atomreaktorene. Drivstoffet genererer intens varme. Det blir derfor kjølt ned for å sikre at det ikke damper radioaktivitet. Det brukte atombrenselet blir lagret i basseng i et år eller lenger.

Kan koke Dersom TEPCO ikke får utbedret strømproblemene i løpet av de neste fire dagene, er det en viss risiko for at vannet i bassengene kan begynne å koke. Da vil vannet fordampe, noe som kan føre til at avgasser fra atombrenselet kan slippe ut i lufta.

Da kan man få en alvorlig situasjon med fare for radioaktive utslipp.

TEPCO understreker at den umiddelbare faren er liten. Operatøren satser på å fikse strømproblemene før temperaturen i bassengene blir for høy.

- I det verst tenkelige scenarioet, har vi likevel et system for å tilføre vann i bassengene, så vi har en dobbel strategi. Vi har tid på oss for å finne en løsning før temperaturene løper løpsk, og også muligheten for å injesere vann i bassengene hvis det blir nødvendig, sier talsperson Masayuki Ono.