Strømkaos etter uvær

Mørkleggingen av Italia skyldtes trolig at et tre blåste ned og kuttet en kabel som fører strøm til landet. Nå hudflettes det nasjonale kraftselskapet for sein reaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vindfall er foreløpig den nærmeste forklaringen på et av de alvorligste strømbruddene i Italia noensinne. Imidlertid er det fortsatt uklart hvordan noe så enkelt kunne skape slikt kaos.

I formiddag kom strømmen tilbake til Roma og flere andre italienske storbyer, etter flere timers strømbrudd. Nesten alle landets 57 millioner innbyggere var berørt.

Rundt 20 prosent av Italias strømforsyning kommer fra landets naboer i nord - Frankrike, Sveits og Østerrike. ATEL, et av de største kraftselskapene i Sveits, opplyser at et tre som var feid over ende av sterk vind hadde falt ned på og ødelagt en større kraftlinje som transporterer strøm fra Sveits til Italia.

Men ifølge ATEL kan ikke dette alene være grunnen til at nesten hele Italia ble mørklagt. ATEL rettet søndag en pekefinger mot Italias nasjonale kraftselskap GRTN, og sa at på grunn av sein reaksjon fra selskapet sviktet flere av kablene over Alpene i en dominoeffekt.

Kaos

Italias hovedstad Roma fikk strømmen tilbake litt før klokka 12 i dag, etter at byen hadde vært mørklagt i over åtte timer. Milano og Torino fikk lyset tilbake tidligere på dagen.

Øya Sardinia var det eneste området som slapp fullstendig unna mørkleggingen da Italia ble rammet av et av landets verste strømbrudd noensinne.

Strømbruddet skapte kaos i togtrafikken og førte til at folk ble sittende fast i heiser. Men konsekvensene ville vært langt større dersom strømbruddet hadde kommet i arbeidstiden på en virkedag.

Uvær

Bruddet ble trolig utløst av uvær i grenseområdene mellom Italia, Frankrike og Sveits. Et italiensk kraftselskap skyldte på at strømleveransene fra Frankrike plutselig stoppet opp, mens franske myndigheter fraskrev seg ansvaret for at strømstansen ble langvarig.

Reseau de Transport d'Electricité (RTE), som har ansvaret for fransk strømeksport, la først skylden for mørkleggingen på italienerne selv. Senere pekte en talsmann for RTE på en svikt i strømnettet mellom Italia og Sveits som en mulig forklaring.

Etter hvert viste det seg at strømbruddet hadde rammet nesten hele Italia, fra Alpene i nord, til Sicilia i sør. Bare øya Sardinia hadde sluppet fullstendig unna mørkleggingen.

Rundt klokka 8.00 begynte strømmen gradvis å komme tilbake til Nord-Italia, ifølge TV-stasjonen RAI.

Høyspentledninger

Talsmenn for kraftselskapet Enel sier at årsaken var en svikt i strømtilførselen fra Frankrike, noe som blir bekreftet i en uttalelse fra franske myndigheter. To av de fire høyspentledningene som eksporterer strøm fra Frankrike til Italia skal ha blitt kuttet.

I Roma medførte strømbruddet en brå slutt på festingen for flere hundre tusen mennesker som deltok i den såkalte Hvit natt-festivalen, en storslått kulturfest med konserter og arrangementer til langt utpå morgenkvisten. Et plutselig regnskyll la en ytterligere demper på stemningen.

- Alt var fint fram til rundt klokken 3.30. Da skjedde alt på én gang, og nå er vi sinte og våte, fortalte én av festdeltakerne.

Innesperret

Byens undergrunnsbane var for anledningen gratis for de reisende, men det var til liten hjelp da strømmen gikk og alle tog stoppet. Mange mennesker ble sperret inne i vognene på undergrunnsbanen, ifølge britiske BBC. Over hele Italia skal rundt 110 tog ha blitt stående fast på grunn av manglende strømforsyning.

Kriseberedskapen fungerte rimelig bra, selv om det ble meldt om ulykker på grunn av trafikklys som sluknet. Følgene av strømbruddet ble også begrenset siden det skjedde natt til søndag, og ikke på en vanlig arbeidsdag.

Også i Vatikanet i Roma forsvant strømmen, melder BBC. Men nødgeneratorer klarte raskt å tenne lysene igjen, så vel i kirkestaten som i byens sykehus og regjeringskontorer.

(NTB)

MØRKLAGT HOVEDSTAD: Roma og Colosseum var uten strøm i åtte timer i dag. kke en gang trafikklysene hadde strøm.
LAMMET TOGTRAFIKK: Over hele Italia skal rundt 110 tog ha blitt stående fast på grunn av manglende strømforsyning.
LANG VENTETID: Passasjerer måtte slå ihjel rid på Fiumicino-flyplassen i Roma etter at flyavganger ble kansellert.