STRØMLØSE: Slitne og frustrerte passasjerer venter på at strømmen skal komme tilbake i New Delhi. Byens T-bane, som frakter rundt to millioner mennesker hver dag, stanset opp da strømmen ble kuttet. Foto: Scanpix / REUTERS / Adnan Abidi
STRØMLØSE: Slitne og frustrerte passasjerer venter på at strømmen skal komme tilbake i New Delhi. Byens T-bane, som frakter rundt to millioner mennesker hver dag, stanset opp da strømmen ble kuttet. Foto: Scanpix / REUTERS / Adnan AbidiVis mer

Strømkaos skaper sinne i India

Trafikkaos, mørklagte butikker og banker ute av drift. Det var situasjonen da 600 millioner indere mistet strømmen. Kritikken mot myndighetene hagler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det viser at hele infrastrukturen vår er et rot. Det er ikke noe innsyn og ingen som stilles til ansvar, sier Anu Chopra, som jobber i en butikk i hovedstaden New Delhi.

Byens T-bane, som frakter rundt to millioner mennesker hver dag, stanset opp da strømmen ble borte tirsdag. Trafikklysene sluknet og skapte enda mer kaos enn vanlig i biltrafikken.

Det var andre dag på rad at et massivt strømbrudd rammet India, og det var mer omfattende enn dagen før. 20 delstater og 600 millioner mennesker ble rammet midt i arbeidstiden.

- Uten sidestykke - Halve landet er uten strøm. Det er en situasjon som er helt uten sidestykke, sa Vivek Pandit, energiekspert fra en indisk arbeidsgiverorganisasjon.

Korte strømbrudd er vanlige i India, og de som har råd, har sikret seg med aggregater og andre nødløsninger for å beholde lysene på og viftene i gang. Men det er verre å holde liv i internett og fabrikker.

Flere hundre gruvearbeidere i delstaten Vest-Bengal ble sittende fast langt under bakken da strømmen gikk tirsdag. Heisene ned til gruvene stanset opp, og det tok seks timer før de ble brakt i sikkerhet.

Gruvene er drevet av det offentlig eide selskapet Eastern Coalfields LTD.

Strømunderskudd Indiske myndigheter forsikrer at de jobber på spreng for å rette opp feilene. Men kritikere mener det må gjøres mer for å sikre et land med stor vekst, både økonomisk og befolkningsmessig, sikker tilgang på strøm.

India anslås å ha et energiunderskudd på 12 prosent når forbruket er på det høyeste. Det løses med å koble deler av nettet av og på.

Årsaken til strømbruddene de siste dagene er ikke fastslått, men tidligere energiminister Sushilkumar Shinde tror overbelastning kan være en del av forklaringen.

Få timer etter det massive strømbruddet tirsdag fikk Shinde ny jobb som innenriksminister. Næringsminister M. Veerappa Moily overtok ansvaret for energidepartementet.

Over kvoten Indiske næringslivsorganisasjoner mener landets elektrisitetssystem preges av alvorlige problemer. Alle delstatene har nemlig fått tildelt en strømkvote, men mange bruker mer enn de har rett på.

De som gjør det, kan straffes med bøter, men det er likevel billigere enn å kjøpe mer strøm på det åpne markedet.

- Noen delstater holder hele nettet som gisler. De burde tas av nettet for en dag slik at de ikke føler de kan gjøre slikt ustraffet, mener Vivek Pandit.

Sjefen for Det indiske industriforbundet CII, Chandrajit Banerjee, mener imidlertid at myndighetene nå må gjøre mer for å bedre tilgangen på kull til landets kullkraftverk og sørge for reformer av strømleverandører i delstatene.

- Det økende gapet mellom tilgang og etterspørsel etter elektrisitet har lenge vært en årsak til bekymring, sier han.

(NTB)