Strømkrisa er avlyst

Det dårlige været er godt for noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statnett melder at kraftsituasjonen i landet har bedret seg betraktelig. Den siste tidens mildvær har, i tilleg til å redusere behovet for oppvarming, også ført til lavere strømpriser enn først antatt.

Ifølge Dagsavisen vil de siste måneders regnvær spare hver husstand rundt 800 kr i måneden.

Mer kraft

I uken 27.november til 3.desember var tilsiget til norske kraftmagasiner 3,5 TWh, eller omtrent 290 % av normalt, melder Statnett i sin rapport. Nedbør og mildvær også forrige uke gjør at kraftsituasjonen har bedret seg betraktelig.

I Sør-Norge kan situasjonen nå betegnes som tilnærmet normal. Også i Nord-Norge har det vært en bedring, og høy produksjon i nord og sør er godt nytt for Midt-Norge.

På tross av egen økning er Midt-Norge nemlig generelt sett avhengig av krafttilførsel fra nord og sør.

Strømprisen halvert

I desember har middeltemperaturen i Oslo ligget åtte grader over normalen. Og i Bergen hadde de i går sitt 44. døgn med nedbør i strekk. Sånt gjør underverker for strømprisen.

SPARER PÅ FLOM: Strømprisene synker med drittværet. Foto: SCANPIX
SPARER PÅ FLOM: Strømprisene synker med drittværet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Strømprisen kunne vært rundt en krone og 30 øre per kilowatt time hvis ikke høsten hadde blitt så ekstremt våt og mild, og ikke rundt 90 øre som den er i dag, sier seniorøkonom Lasse Torgersen i ECON til Dagsavisen.

Han regner med at prisfallet vil bety at hver husstand får 800kr mindre på strømregninga si enn det ble antatt i august. Han tok ta utgangspunkt i et forbruk på 2.000 kilowattimer, og at markedsprisen er mer enn halvert siden advarselen om energikrise i høst.

Strømkrisa er avlyst