Strømkrise i California

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Det er erklært unntakstilstand i San Fransisco-området etter at California har havnet i en akutt strømkrise. I dag tidlig norsk tid ble en million strømløse - i den kaldeste vinteren på lenge. I kveld kan Los Angeles bli lammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er skuffet over at vi er nødt til å skru av strømmen, men vi har ikke noe valg, sier Californias guvernør, Gray Davis, som frykter at det verste ikke er over.

Delstaten må de nærmeste dagene greie seg med 55 prosent av vanlig strømforsyning. For å spare strøm ble flere tusen hjem ble mørklagt i dag tidlig norsk tid.

Hamstring

Fjernsynsstasjonene meldte i morgentimene i dag norsk tid om at flere butikker er utsolgt for talglys, varmeovner og lommelykter etter at myndighetene valgte å skru av strømmen i deler av San Fransisco og Sacramento. Flere steder, som millionbyen Los Angeles, risikerer samme skjebne i dag.

Flere som er helt avhengige av strøm, som sykehus, er satt i alarmberedskap. Aggregater er gjort klar for å settes inn i de mest akutte stedene. Det ventes også trafikk-kaos, siden trafikklysene vil være ute av drift.

Fiasko-reform

Årsaken til at deler av California nå er i unntakstilstand, er et svært mislykket forsøk på å deregulere strømforsyningen. Staten har i månedsvis slitt med å stabilisere effekten av en strømreform som ble igangsatt i 1996.

California trodde de ville få billigere strøm på det åpne markedet. Resultatet har blitt det stikk motsatte: De to store kraftselskapene i California, som er stor-importører av kraft, befinner seg nå i en økonomisk krise.

Mens California nå leter desperat etter å kjøpe billig strøm på det åpne markedet, rister kaliforniere flest på hodet av at den rike teknologistaten har satt seg sjøl i en slik håpløs situasjon.

I kveld norsk tid kan situasjonen bli verre. Da begynner en ny arbeidsdag i California, samtidig som LA kan bli mørklagt.