Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strømmen av asylsøkere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge opplever nå den sterkeste tilstrømmingen av asylsøkere siden 2003 da det kom ca. 17000 asylsøkere til landet. UDI anslår at det vil komme ca. 10 500 asylsøkere til Norge i løpet av dette året. Det er 60 prosent flere enn i fjor og en markant økning i forhold til nivået vi har hatt de siste åra. Store deler av asylstrømmen kommer fra Irak, men også fra land som Somalia, Eritrea og Tsjetsjenia, med andre ord områder av verden preget av krigstilstand og grove brudd på menneskerettighetene.

Verken Utlendingsdirektoratet, UDI, eller Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, ser noen enkel forklaring på strømmen av asylsøkere til Norge nå. Men begge viser til at Sverige, som de siste åra har tatt imot brorparten av irakiske asylsøkere til Europa, har strammet inn regelverket og redusert tilstrømmingen av irakere.

Statistikken viser at antall asylsøkere som vil til Norge, varierer fra år til år. Man skal derfor være forsiktig med å krisemaksimere at Norge i en overgangsperiode opplever press på kapasiteten. UDI har lang erfaring i å bygge opp og bygge ned mottakssystemet. Men man skal heller ikke lukke øynene for at det er nærmest er en konkurranse blant landene i Europa om å framstå som minst mulig attraktiv for asylsøkere.

Derfor er det også grunn til å minne om at det pågår en utvikling innen EU i retning av en bedre samordning og jevnere fordeling av flyktning- og asylsøkerstrømmen fra den fattige del av verden. Foreløpig har det ikke skjedd så mye i praksis, men det er åpenbart at vi her står overfor utfordringer som roper på internasjonalt omforente løsninger.

I mellomtida konstaterer vi med tilfredshet at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i går flere ganger gjentok at de asylsøkere som har et reelt beskyttelsesbehov, skal føle seg trygge på at de får en god og rettferdig behandling i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media