- Strømmen av vestlige krigere til IS mangler sidestykke

Langt større tiltrekningskraft enn al-Qaida noen gang har hatt.

I SYRIA: Menn fra 80 land kjemper for IS i Syria, ifølge en ny rapport.
I SYRIA: Menn fra 80 land kjemper for IS i Syria, ifølge en ny rapport.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort antall vestlige menn kjemper for terrorgruppa IS i Syria og Irak, blant annet flere nordmenn.

FN mener nå at strømmen av vestlige krigere til IS mangler sidestykke, skriver The Guardian.

Avisa har fått tak i en rapport som er laget på vegne av FNs sikkerhetsråd, som viser at 15 000 personer har dratt til Syria og Irak for å slutte seg til IS og det som omtales som «tilsvarende ekstremistiske grupperinger». De kommer fra 80 ulike land.

Opererer sammen En av konklusjonene i rapporten er at IS tiltrekker seg langt flere personer fra andre land enn al-Qaida noen gang har gjort. Videre hevdes det at al-Qaida er i ferd med svekkes. IS ble i sin tid sparket ut av al-Qaida, angivelig fordi de var for voldelige og ekstreme.

Norske Bastian Vasquez
, som har chilensk bakgrunn, nevnes av avisa som et eksempel på en IS-tilsluttet med uvanlig bakgrunn.

- Det er eksempler på at terrorister fra Frankrike, Russland, Storbritannia og Nord-Irland har operert sammen, heter det i rapporten, ifølge The Guardian.

Dagbladet har tidligere i år skrevet at minst 70 nordmenn har sluttet seg til IS i Syria.

Sosiale medier Ifølge rapporten er en av årsakene til IS' tiltrekningskraft på vestlige personer den utstrakte bruken av sosiale medier i propaganda-øyemed. Der al-Qaida henvender seg til sine fiender og tilhengere gjennom lange videoopptak, bruker IS Twitter, Facebook, Snapchat og Instagram.

Den norske regjeringen bestemte denne uka at de ønsker å sende norske soldater til Irak for å bidra i kampen mot IS. Det skjer samtidig som det kommer rapporter om at terrororganisasjonen henrettet om lag 600 fanger i et fengsel utenfor den irakiske byen Mosul 10. juni i år, ifølge vitner som Human Rights Watch har snakket med.