- Strømmen har gått og trafikken står, folk prøver å flykte opp i høyden

Ingen vet om jordskjelvet har utløst en tsunami.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du i områder som har blitt rammet av jordskjelvet og har fått tsunamivarsel? Ta kontakt med oss på
2400@db.no eller telefon 24 00 00 00.

(Dagbladet): En talsmann for Indonesias «disaster management agency» forteller at det er kaotiske tilstander i landet.

- Strømmen har gått, jeg hører sirener over alt, trafikken står stille fordi at folk prøver å komme seg opp i høyden, sier en talsmann for byrået til nyhetsbyrået Reuters.

Jordskjelvet rammet klokka 10.38 norsk tid, og har blitt målt til 8,7 på jordskjelvskalaen. Det har også blitt registrert et etterskjelv målt til 6,5.

Byrået sier at det ikke er rapportert om lav vannstand, som kan indikere at det er en tsunami på vei til Aceh, melder Reuters.

Det er fremdeles ukjent om jordskjelvet forårsaket tsunami, melder The Pacific Tsunami Warning Center.

- Vi kjente skjelvet svært kraftig. Strømmen har gått og det er trafikkork der folk prøver å nå høyereliggende områder, sier et vitne i Ache til nyhetsbyrået AFP.

Varselsentere for tsunamier sier at jordskjelvet var av en slik styrke at det potensielt kan forårsake en stor tsunami, som kan treffe land rundt store deler av det indiske havet.

NORSK MÅLING: Slik ble skjelvet målt Hedmark av NORSAR. Det tok 12 og et halvt minutt før bølgene forplantet seg gjennom jorden fra jordskjelvets episenter til de ble mål i Norge. På grafen ser man størrelsen på jordskjelvsignalene sammenlignet med bakgrunnsstøynivået før dette tidspunktet.
NORSK MÅLING: Slik ble skjelvet målt Hedmark av NORSAR. Det tok 12 og et halvt minutt før bølgene forplantet seg gjennom jorden fra jordskjelvets episenter til de ble mål i Norge. På grafen ser man størrelsen på jordskjelvsignalene sammenlignet med bakgrunnsstøynivået før dette tidspunktet. Vis mer

Tsunamivarselet har gått ut til Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand, Maldivene, Malaysia, Mauritius, Seychelle, Pakistan, Somalia, Oman, Madagaskar, Iran, Uae, Jemen, Komorene, Bangladesh, Tanzania, Mosambik, Kenya, Sør Afrika og Singapore.

Regionen ble hardt rammet av tsunamien i 2004, 170 000 døde bare i denne regionen. Dette jordskjelvet var på mellom 9,1 og 9,3 på jordskjelvskalaen.

I utløst energi er dette skjelvet 1/4 av det som forårsaket tsunamien i 2004.

- Det trenger ikke nødvendigvis si at en eventuell bølge bare vil bli en fjerdedel av bølgen for åtte år siden, det er mange andre parametere som avgjør, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved NORSAR.

Bruce Pressgrave fra US Geological Survey har fortalt BBC at det er usannsynlig at en tsunami har blitt utløst av et jordskjelv av denne typen, som ikke presser opp en stor vegg av vann som kan bli til en tsunami.

- Det er alltid en fare for tsunami, men denne typen skjelv reduserer risikoen for tsunami, sa han til BBC.

Han sier at et tsunamivarsel ble sendt ut på grunn av at skjelvet var så sterkt.

Dagbladet kommer med mer.

ENORMT ØDELEGGELSESPOTENSIALE: Jordskjelvet på 32 kilometers dyp under havbunnen kan ha satt i gang en dødelig tsunami i Det indiske hav. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
ENORMT ØDELEGGELSESPOTENSIALE: Jordskjelvet på 32 kilometers dyp under havbunnen kan ha satt i gang en dødelig tsunami i Det indiske hav. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer