Strømmen har ikke vært billigere på fire år

Strømprisen nede på 9 øre kilowattimen i deler av landet lørdag. Prisen halvert siden fredag.

BILLIG: I dag er strømprisen på det billigste Norge har sett på fire år. Her fra Nore I-kraftverk ved tettstedet Rødberg sentrum i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BILLIG: I dag er strømprisen på det billigste Norge har sett på fire år. Her fra Nore I-kraftverk ved tettstedet Rødberg sentrum i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

I går lå strømprisene i Norge på snaue 30 øre per kilowattime.

I dag er strømprisen nede på 14,6 øre per kilowattime på Østlandet, en halvering fra fredag.

I Nord- og Midt-Norge er strømprisen enda lavere. Her ligger den på 9,2 øre, skriver Dagens Næringsliv.

Det er den billigste strømprisen i Norge siden 2015.

- Så billig som man kan få det

- Det er veldig lave priser, spesielt for i dag. Det er nok ikke noe som varer veldig lenge, men i dag er det svært lave priser. Det er en kombinasjon av at det er mye nedbør, mye vann i elver og magasiner og høy vindkraftproduksjon, sier sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i analyseselskapet Refinitiv til Dagbladet.

Det skjer etter at Norge i januar opplevde rekordhøye priser, som bare har falt siden da. Dagens nivå i Norge er imidlertid unikt.

- Det er så billig som man kan få det. Billigere blir det ikke. Vannkraftprodusentene må produsere, og da er alternativet å la det gå på sjøen eller produsere til denne prisen. Sommeren 2015 var det på det nivået i en måneds tid, men aldri under det, sier Djupskås.

- Kan holde seg ut måneden

Selv en pris på rundt 28 øre per kilowattime før helga er et relativt lavt nivå. Nå i helga er det lite strømforbruk samtidig som det har blås og regnet i både Norge og landene rundt oss.

- Dette hjelper en stund etter et dyrt år for forbrukerne. Det kommer nok til å bli lavt en stund ut juni, men vær og andre faktorer er avgjørende. Prisen på karbon og kull har falt en del gjennom mai, så det er gode grunner til at det nå blir lavere prisforventninger, sier han.

Prisene i minus

Tilstanden er omtrent lik i landene rundt oss, men om du trodde Norge var billig, er det bare å se til Tyskland. Tyskland er i dag nede på en pris på minus 40 øre per kilowattime. Det betyr i praksis at produsentene må betale for å produsere.

- Det vil vi ikke se i Norden, men Tyskland har et subsidieregime som gjør at de får subsidier på 60 øre per kilowattime for å produsere uansett. I dag var prisen minus 42, og dermed taper de ikke penger. Det er nok det laveste som har vært noensinne, sier Djupskås.

De lave prisene i nabolandene gjør i tillegg at Norge ikke får eksportert spesielt mye kraft denne helga, og overskuddet på kraft er stort.