Strømmen slått av for seint - åtte drept

PECROT (AP/Dagbladet): På dataskjermen kom to tog imot hverandre på samme spor og ei ulykke var i ferd med å skje. Kjørestrømmen ble slått av for seint. Og i ruinene etterpå lå minst åtte døde mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tomt tog kom kjørende i galt spor i omkring 90 kilometer i timen da det pløyde inn i et tog fullt av folk i småbyen Pecrot, 26 kilometer øst for Brussel i Belgia.

Det var midt i myldretida i går morges, klokka kvart på ni. Togvognene ble liggende oppå hverandre og den fremste vogna i det ene toget ble stående og peke rett til værs.

Vanskelig

Redningsmannskapene hadde et svært vanskelig arbeid med å få ut døde og sårede.

- Jeg så en svart sky av røyk stige opp, toget vogget fram og tilbake, gynget. Alt skjedde så fort, fortalte Amelie Jassont (54), som bor like ved jernbanelinja.

Minst åtte personer ble drept, men antallet kan stige, fryktet man i går kveld. Ni personer ble skadet, tre av dem alvorlig.

Det statlige jernbaneselskapet SNCB-NMBS antar at lokomotivføreren av det tomme toget overså et rødt lys. Begge førerne ble drept, sammen med en annen togansatt, og minst fem passasjerer.

Automatisk


Jernbaneselskapet har kjøpt automatisk togstopp, men systemet er ikke i full bruk ennå. Hadde dette virket, ville kjørestrømmen ha vært slått av i tide.

Kong Albert og dronning Paola besøkte et krisesenter hvor overlevende, passasjerer i sjokk og ofrenes slektninger fikk hjelp. Statsminister Guy Verhofstadt utsatte å reise til utlandet for å besøke ulykkesstedet.

- Dersom dette hadde skjedd tidligere på dagen, ville det ha gått mye verre, uttalte Paul van Alst fra jernbaneselskapet.

Skolebarn og studenter som pendler med toget, reiser vanligvis tidligere på dagen. Til alt hell for naboene svaiet de ødelagte vognene, men toget ble stående på sporet.

FRONT MOT FRONT: De to togene kolliderte i stor hastighet, og den fremste vogna i det ene toget ble stående og peke rett til værs. Redningsmannskapene fikk en vanskelig jobb.