Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strømmen tilbake i natt, men ingen operasjoner

Sykehuset i Kristiansand tar ikke imot akutt- og røntgen-pasienter.

 SYKEHUSFLOM:  Mannskaper fra brannetaten og Sivilforsvaret tar seg inn i oversvømte lokaler i sykehuset i Kristiansand søndag kveld. Foto: Sondre Steen Holvik.
SYKEHUSFLOM: Mannskaper fra brannetaten og Sivilforsvaret tar seg inn i oversvømte lokaler i sykehuset i Kristiansand søndag kveld. Foto: Sondre Steen Holvik. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE KL. 01.30:

Strømmen er tilbake etter at brannmannskapene har klart å lede vannet vekk fra Sørlandet sykehus. Men vannmassene fører til avlyste operasjoner ved sykehuset.

- Røntgenavdelingen kommer nok til å være stengt i en til to dager, mens de andre avdelingene vil bli åpnet igjen mandag, opplyser informasjonssjef Rune Jonassen ved Sørlandet sykehus til NTB natt til mandag.

Store mengder vann trengte inn i kjelleretasjen i hovedbygget i Sørlandet sykehus Kristiansand søndag kveld, og sykehuset ble satt i økt beredskap.

Intensivavdelingen, akuttmottaket og røntgenavdelingen var uten strøm i flere timer, og pasientene ved disse enhetene ble flyttet til avdelinger som ikke var rammet av strømstansen.

- Vannet har ødelagt strømforsyningen til røntgenavdelingen og gjort skader i serverrommet til de to CT-ene og en MR ved sykehuset, sier driftsdirektør Per W. Torgersen.

Ingen operasjoner
 Som følge av ødeleggelsene vil det ikke bli gjennomført noen operasjoner mandag. Pasientene det gjelder er kontaktet eller forsøkt kontaktet.

Ingen nye pasienter tas imot ved akuttmottaket i Kristiansand gjennom natt til mandag, disse sendes i stedet til sykehusene i Arendal og Flekkefjord.

- Alle pasienter som ikke har fått annen beskjed, møter opp som normalt, understreker informasjonssjef Jonassen.

SØNDAG KVELD:
Fire avdelinger ved sykehuset er rammet av strømstans etter flom søndag kveld.  Akutt- og røntgenpasienter blir nå sendt videre til Arendal. 

- Det er ingen fare for noen andre pasienter på sykehuset. Ingen pasienter blitt flyttet til andre sykehus.

 BERGER SENGER OG UTSTYR:  Hektisk sjauing på flomrammede Sørlandet sykehus ved midnatt natt til mandag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
BERGER SENGER OG UTSTYR: Hektisk sjauing på flomrammede Sørlandet sykehus ved midnatt natt til mandag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Vi har kontroll på de som er inne, og seks-sju pasienter som er blitt flyttet til andre avdelinger, sier Rune Nesdal Jonassen Informasjonssjef ved Sørlandet sykehus til Dagbladet.

I en pressemelding skriver sykehuset at de har økt beredskapen på sykhuset. Ekstra mannskaper er kalt inn. Det er uklart om teknisk utstyr er ødelagt i flommen.

Sivilforsvaret har mobilisert med mannskaper og sandsekker for å demme opp for vannmassene.

Flommen skal være forårsaket av en tett kum. Vanmnmassene skal nå være på vei tilbake.

Nærmere 50 millimeter regn i løpet av kvelden og en dam som renner over, har også ført til at 30 - 40 hus i Kristiansand er rammet av oversvømmelse, melder Fædrelandsvennen.

Minst ti år siden
- Brannvesenet i Kristiansand kontaktet oss for hjelp ved 20-tiden, og vi har foreløpig sendt ut ti mann med sandsekker og pumper for å hjelpe dem.  Jeg kan ikke huske at det har vært en slik situasjon i Kristiansand på iallefall ti år, sier adjutant Terje Furuvald i Sivilforsvaret i Vest-Agder til Dagbladet.

Selv er han i Mandal, og selv om det regner tett både der og ellers langs Agder-kysten, er det bare Kristiansand som har en slik akuttsituasjon.

- Jeg skjønte av ansvarshavende i brannvesenet at de nesten ikke visste hvor de skulle begynne for å stoppe vannmengdene. Det er mange steder i byen det flyter over, sier Furuvald til Dagbladet.

Oversvømte veier
Operasjonsleder Audun Eide i Agder politidistrikt sier til Dagbladet at det er flere oversvømte veier i området.

- Flekkerøy-tunellen er stengt, og det er sendt sugebil for å få ut vannet. Ingen ulykker er blitt rapportert.

- Vi vet at sykehuset får inn vann i kjelleren, men det er bare tomme lokaler som er rammet. Det er meldt at regnet vil avta i løpet av den neste timen.

Må flytte sykehusavdeling
- Ingen pasienter er rammet, men røntgenavdelingen blir flyttet til Arendal sykehus fordi vannet strømmer inn i etasjen under der røntgenavdelingen befinner seg, sier Rune Nesdal Jonassen, informasjonssjef ved Sørlandet sykehus til Dagbladet.

— Vi kan ikke risikere å få inn akuttpasienter uten å være sikre på at de får optimal behandling. I tillegg blir noen av pasientene ved sykehuset i Kristiansand flyttet, sier Nesdal Jonassen til NRK Sørlandet.

Selv om det har høljet ned over Vest-Agder i ettermiddag og kveld, har det ikke vært nedbørsrekord. En målestasjon i Kristiansand viste om lag 45 millimeter nedbør fram til klokka 20.

Våt natt lenger nordøst
- Den største intensiteten er allerede forbi lengst sørvest. Nedbørsystemet beveger seg nordøstover og bakkanten ligger rundt Flekkefjord ved 22-tiden, opplyser vakthavende meteorolog Øivind Johnsen ved Meteorologisk instiutt til Dagbladet.

 MÅ FLYTTE RØNTGENAVDELING TIL ARENDAL:  Mannskaper fra brannetaten og Sivilforsvaret tar seg inn i oversvømte lokaler i sykehuset i Kristiansand søndag kveld. Foto: Sondre Steen Holvik.
MÅ FLYTTE RØNTGENAVDELING TIL ARENDAL: Mannskaper fra brannetaten og Sivilforsvaret tar seg inn i oversvømte lokaler i sykehuset i Kristiansand søndag kveld. Foto: Sondre Steen Holvik. Vis mer

- Ved 01-tiden natt til mandag vil regnværet værer over i Kristiansand-området. Den største intensiteten er allerede forbi. Det kraftige regnværet bevger seg nordøstover til Aust-Agder og Telemark, så der blir det enn noen timer med regn utover natta. Nå er det sendt ut obs-varsel for kystområdene i Aust-Agder og Telemark, sier Johnsen.

Også på Østlandet regnet det godt søndag kveld, og regnet vil fortsette utover dagen mandag.

- Det er ventet at det vil komme mellom 20-30 millimeter nedbør neste døgn. Det ser ut til å vare til et stykke ut på mandagen, men det meste kommer i natt, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Ingrid Bentsen.
Tirsdag er det derimot slutt på regnværet.

- Tirsdag ser det fint ut både på Sørlandet og Østlandet. Det har vært lite sol i det siste, men tirsdag er det håp om at den kan komme fram, sier meteorologen.

 

 SUGEBIL:  Mannskap med tungt utstyr jobbet fortsatt med å suge opp flomvann på sykehusområdet i Kristiansand i natt. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
SUGEBIL: Mannskap med tungt utstyr jobbet fortsatt med å suge opp flomvann på sykehusområdet i Kristiansand i natt. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media