Strømmen tilbake

De aller fleste svensker og dansker som mistet strømmen tidligere i dag, har nå fått lys i stua igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sør-Sverige var grovt anslått en til to millioner mennesker uten strøm, og like mange ble rammet i Danmark, der blant annet hele Sjælland og København var strømløst. Også øyene Lolland og Bornholm var slått ut.

I København fikk de første kundene strømmen tilbake i 14-tida, og strømselskapet Elkraft opplyste at alle kunder på Sjælland ville ha strøm innen klokken 18. Tog og T-bane i København sto imidlertid fortsatt ved 16-tida, og man regnet ikke med å komme i gang før utover kvelden.

I Sverige var hovednettet i virksomhet ved 14.30-tida, opplyste Svenska kraftnät. I en pressemelding fra selskapet ved 18-tida opplyste man at de fleste kundene har fått ilbake strømmen.

Det svenske selskapet Sydkraft meldte om nye problemer i 15.30-tida fordi kabelnettet fra nord til sør i Sverige ikke hadde nok kapasitet.

Full stopp

All togtrafikk stoppet i de rammede områdene på begge sider av Øresund. Øresundbroen ble stengt i begge retninger, og Kastrup flyplass utenfor København stoppet alle landinger og avganger. Strømstansen gjorde det umulig å gjennomføre sikkerhetskontroll og sjekke inn passasjerer, og det var ikke mulig å fylle flyene med drivstoff.

Tog- og T-banepassasjerer over hele Sør-Sverige og de berørte områdene i Danmark ble sittende fast. Et tog ble stående fast i fire timer på Øresundbroen før passasjerene ble hentet.

Tog i begge retninger i tunnelen under Storebælt, mellom Sjælland og Fyn i Danmark, stoppet. Men jernbaneledelsen klarte å legge om strømmen slik at de fikk ny strøm fra Jylland, og togene kunne ta seg ut med egen hjelp etter en stund.

Fast i heisen

Et stort antall heiser i begge land ble sittende fast med mennesker som måtte reddes ut. -Vi har tatt ut minst 20 til nå, sa servicetekniker Björn Nyman til TT. Blant dem var to eldre mennesker som satt fast i 11. etasje på et gamlehjem.

Også industrien ble rammet, og en rekke fabrikker og andre virksomheter måtte stoppe. Telefontrafikk og internettvirksomhet ble lammet, og det var store problemer med for eksempel å få gjennomført transaksjoner med bank- og kredittkort.

Uklar årsak

Tre reaktorer i kjernekraftverkene i Ringhals og Oskarshamn i Sverige ble stengt da strømnettet brøt sammen. De fordelte seg med en reaktor i Oskarshamn og to i Ringhals.

- Det ble gjort automatisk og på en sikker måte, sier Sture Larsson, teknisk direktør ved Svenske kraftnät.

Sent tirsdag ettermiddag var det fortsatt uklart hvorfor strømbruddet skjedde, selv om det tidligere var blitt satt i sammenheng med kraftig uvær som rammet deler av Sverige.

- Vi rettet ikke oppmerksomheten mot årsaken, men arbeidet hardt for å bygge opp nettet igjen, sier Larsson.

Utover ettermiddag begynte man å analysere hva som hadde gått galt og hvorfor, og håpet å ha en analyse klar tirsdag kveld.

- Vi legger et puslespill, men det er ikke klart ennå, tilføyer han.

Ifølge Svenska kraftnät er strømbruddet det største siden 1983, da man hadde et brudd i strømforsyningen som rammet i enda større omfang.

(NTB)

PÅ BAKKEN: Flyene ble satt på bakken da mellom en og to millioner mennesker mistet strømmen i Sør-Sverige. Her fra Ängelholms flyplass under det to timer lange strømbruddet. Foto: SCANPIX
MØRKT: Det oppsto store problemer i kollektivtrafikken som følge av strømbruddet i Sverige og Danmark i ettermiddag. Tog, fly, trikk og t-bane ble stående, noe som resulterte i overfylte busser. Foto: SCANPIX
VENTING: Det ble stillstand i store deler av Sverige og Danmark da strømmen gikk. Resultatet var store køer og mye venting for reisende med kollektivtrafikken. Foto: SCANPIX