ØKER: Jens Stoltenberg og Ap opplever en sympatibølge blant velgerne etter terrorangrepene. På en måling Synovate har gjort for Dagbladet, får Ap 40,1 prosent oppslutning. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
ØKER: Jens Stoltenberg og Ap opplever en sympatibølge blant velgerne etter terrorangrepene. På en måling Synovate har gjort for Dagbladet, får Ap 40,1 prosent oppslutning. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Strømmer til Ap

På en fersk meningsmåling får Ap en oppslutning på 41, 7 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Vi oppfatter dette som enda et uttrykk for det norske folks medfølelse med ofrene etter terroren i Oslo og massakren på Utøya, og at de svarer på vold med mer demokrati, sier assisterende partisekretær Odd Erik Stende til Dagbladet.

Ned fra gjerdet På en måling Synovate har gjort for Dagbladet i dagene 29.- 30. juli, får Ap 41, 7 prosent. Dette er en framgang på 11,1 prosentpoeng fra junimålingen. Før terrorangrepene oppfordret statsminister Jens Stoltenberg velgerne til å komme opp av sofaen og bruke stemmeretten. Målingen tyder på at terrorangrepene har mobilisert tvilere og hjemmesittere.

Unge velgere  Målingen er gjort med et utvalg på 500 personer, mot 1000 vanligvis. Det er likevel ingen tvil om at Ap gjør et hopp. At massemorderen ville ramme Ap og AUF, har åpenbart mobilisert Ap's venner og sympatisører. Måten statsminister Jens Stoltenberg har stått fram på i den nasjonale tragedien, har trolig også gitt velgerløft for Ap.
Partilojalitet -Målingen er tatt opp på et ekstraordinært tidspunkt. Utvalget er halvparten av det vi vanligvis bruker. Det betyr betydelige feilmarginer. Men målingen tyder på at Ap har vunnet oppslutning etter terrorangrepene. Målingen tyder på en høy partilojalitet for Ap. Det er spor i materialet som tyder på at Ap står sterkt blant nye velgere. Når vi ser på velgernes andrepreferanse, ser det også ut til at Ap står sterkt blant velgere fra andre partier, sier direktør Erik Dalen i Synovate.

Løper til Ap - Man trenger ikke være valgforsker for å se en sympatifeffekt. Velgere som stemte Ap ved forrige valg, og som har vært i tvil om de skulle stemme, har løpt tilbake til Ap nå, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Tilbake Høyre går tilbake fra 28,5 prosent i juni til 23,7 prosent nå. Frp får 16, 5 prosent, mot 19,5 prosent i juni. SV får 4, 5 prosent. KrF 4,4 prosent, mens Sp og Venstre begge får 3, 8 prosent. Høyre står sterkt En måling i Sunnmørsposten fredag viser samme tendens: En framgang på rundt 10 prosent for Ap og tilbakegang for Frp og Høyre.

Advarer Aarebrot sier målingene bekrefter en sympatibølge for Ap, men han advarer mot å fortolke de andre partienes tilbakegang. — Når Høyre går mer tilbake enn Frp, skyldes det at Høyres velgere var mobilisert på forhånd. Når hjemmesittere mobiliseres, går det mest ut over dem som var godt mobiliserte på forhånd. Det er ingenting som tyder på at begeistringen for Erna er mindre, sier Aarebrot.