Fastrente:  Stadig flere velger fastrentelån. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Fastrente: Stadig flere velger fastrentelån. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Strømmer til fastrente uten oppside

- Vi har valgt å utbetale underkurs kun dersom det er et samlivsbrudd eller dødsfall, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg i Danske Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 50 prosent av nye lånekunder hos Danske Bank bandt renten i første kvartal. I motsetning til DNB og Nordea nekter banken å betale ut underkurs, bortsett fra ved skilsmisse og dødsfall, skriver Finansavisen mandag.

Hos Nordea valgte rundt 20 prosent av nye lånekunder i første kvartal fastrente. I DNB var andelen 19 prosent.

Flere velger fastrente - Andelen som valgte fastrente var vesentlig høyere i februar og mars enn i januar. Av eksisterende boliglånskunder var det også merkbart flere enn det vi har vært vant til tidligere som i denne perioden gikk over til fastrente, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske i DNB til Finansavisen.

Ulik praksis Selv om man velger fastrente i tre, fem eller ti år, betyr ikke det at man er fanget i en fastrenteavtale.

Det er fullt mulig å avslutte avtalen. Men har renten på resterende låneandel i mellomtiden falt, må lånekunden betale bankens tap, også kalt overkurs.

Er renten høyere, skal kunden få tilbake penger, kalt underkurs.

Danske Bank holder igjen Har renten steget mye, og lånet har lang varighet, kan utbetalingen bli stor. Men bare dersom kunden ikke har valgt Danske Bank.

- Vi har valgt å utbetale underkurs kun dersom det er et samlivsbrudd eller dødsfall, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg i Danske Bank til Finansavisen.

Flere nyheter Pensjonskassen øker renten - kundene flykter
- At norsk økonomi trenger rentekutt har ene og alene med denne frykten å gjøre
Venter rentekutt i mai