Vinterferie

Strømmer til fjells: - Femdobling

Hemsedal nærmer seg femdobling av folk. Kommunen er på «alerten», men ordfører innrømmer at corona-situasjonen om dagen er bekymrende.

PÅGANG: Ordfører i Hemsedal kommune, På Rørby, sier de er klar for storinnrykk til kommunen i årets vinterferie. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

HEMSEDAL (Dagbladet): Det suser folk jevnt og trutt inn i køen til skiheisen i Hemsedal. Vinterferien er godt i gang, og til tross for trist, grått vær denne mandagen, har det per klokka 13 mandag blitt registrert 3400 besøkende. Det forteller Sindre Kvaale, ansatt ved Skistar, til Dagbladet.

- Det er litt høyt til å være mandag, så det er en bra mandag. Men med tanke på at det er vinterferie, kunne det vært litt mer.

Han medgir at han gruet seg litt til sin første og muligens siste dag som såkalt coronavakt, fordi han må irettesette de som ikke følger smittevern. Men så langt har han ikke trengt å gjøre det.

- Har du inntrykk av at folk setter ekstra pris på å komme seg opp på fjellet i år?

- Absolutt, det har vi. Vi har masse plass, så det er bare å komme.

CORONAVAKT: Vanligvis jobber Skistar-ansatt Sindre Kvaale med drift, men i dag er han satt inn som såkalt coronavakt ved skiheisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
CORONAVAKT: Vanligvis jobber Skistar-ansatt Sindre Kvaale med drift, men i dag er han satt inn som såkalt coronavakt ved skiheisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
AVSTAND: Skistar-ansatt Sindre Kvaale tror de fleste har vendt seg til å holde avstand. - Det er egentlig ikke noe problem, sier han om å få folk til å holde avstand. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVSTAND: Skistar-ansatt Sindre Kvaale tror de fleste har vendt seg til å holde avstand. - Det er egentlig ikke noe problem, sier han om å få folk til å holde avstand. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
HOLD 1 METER AVSTAND: Med skilt flere steder oppfordres skigjestene til å holde avstand. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOLD 1 METER AVSTAND: Med skilt flere steder oppfordres skigjestene til å holde avstand. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Firedobling

- Foreløpig har vi firedoblet, og nærmer oss det femdoble av antallet mennesker som vanligvis bor her. Nå merker vi at folk vil på fjellet, er lei av byen og vil ha litt fri. Altså er det over 10 000 personer i kommunen mandag, forteller Hemsedals ordfører til Dagbladet mandag.

Klokka har bikket 16 og det er nesten helt tomt inne i kommunehuset. Inne på kontoret sitt forteller ordfører Pål Rørby (Sp) om den nye hverdagen med møter på nett og viser fram et godt plassert bilde som havner i bakgrunnen i møtene.

ORDFØRER: - Med en vellykket jul og nyttårsavvikling, og et par gode vinterferieuker nå, skal vi være forberedt til påske også, sier Hemsedal-ordfører Pål Rørby. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ORDFØRER: - Med en vellykket jul og nyttårsavvikling, og et par gode vinterferieuker nå, skal vi være forberedt til påske også, sier Hemsedal-ordfører Pål Rørby. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Før covid-19 fant veien til Norge, og etterhvert til Hemsedal, og snudde opp ned på hverdagen, kunne antallet mennesker opptil tidoble seg i vinterferien og påsketider.

Tirsdag formiddag forteller han at de «ligger rundt en femdobling hele uka».

- Vi har hatt registreringer på over 25 000 mennesker i ei bygd med 2500 innbyggere. Så vi er fremdeles godt under det vi pleier å være, men det er hovedsakelig på grunn av de stengte grensene.

Til jul og nyttår ble antall personer i kommunen seksdoblet.

- Vi hadde masse folk her, og siden det har vi vært på «alerten» og passer på. Vi jobber stadig vekk med å forbedre oss, sier Rørby.

- Klar for ferie

Line Thorstensen fra Asker har med seg familien opp til Hemsedal for første gang. De står i køen til skiheisen, som går radig for seg.

- Det har ikke vært så mye folk. Jeg har aldri vært i Hemsedal før, så dette er første gang vi er her nå. De er jo flinke. I køen kan man ikke holde avstand, det er kanskje ikke så bra, medgir hun.

Men ellers viser Thorstensen til gode smitteverntiltak ellers i byen og på skisenteret.

TOMMEL OPP: En skigjest er klar for en ny runde i bakken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOMMEL OPP: En skigjest er klar for en ny runde i bakken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
PÅ TUR: Line Thorstensen skryter av smitteverntiltakene, men innrømmer at det kan være vanskelig å holde tilstrekkelig avstand i skiheisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ TUR: Line Thorstensen skryter av smitteverntiltakene, men innrømmer at det kan være vanskelig å holde tilstrekkelig avstand i skiheisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
PINNER: Køen til stolheisen er godt markert for å skape avstand. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PINNER: Køen til stolheisen er godt markert for å skape avstand. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Her er det nesten umulig å holde avstand, men sånn er det nesten i alle køer, føler jeg, sier hun om heiskøen.

- Tenkte du deg ekstra om før dere dro på vinterferie?

- Nei. Jeg var klar for en ferie. Og vi er ute. Hadde vi vært inne ... Vi har spist ute i stedet for å sette oss inn, grillet ute og smurt med oss mat.

Lars Erik Nordborg og Ane Heggelund har reist til Hemsedal fra Bærum. De forteller at de synes det er ordnede forhold over alt.

- Det er ryddig og greit, sier Nordborg, som understreker at de føler seg veldig trygge.

- Det er godt å komme seg ut fra hjemmekontoret, sier han.

- Vi er ikke bekymret, sier Heggelund og forteller at de følger samme smittevernpraksis som hjemme, før de forsvinner av gårde på ski.

PÅ VEI OPP: Like fort som folk forsvinner av gårde i skiheisen, fylles køen opp igjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ VEI OPP: Like fort som folk forsvinner av gårde i skiheisen, fylles køen opp igjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
SKIHEISEN: Kompisene på vei opp for en ny runde i bakken. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SKIHEISEN: Kompisene på vei opp for en ny runde i bakken. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
KØ: Køen til skiheisen er ikke like lang som kan være, forteller coronavakt Sindre Kvaale. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KØ: Køen til skiheisen er ikke like lang som kan være, forteller coronavakt Sindre Kvaale. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mutantsmitte

Tidligere i februar ble det kjent at kommunen mistenkte ett tilfelle av mutantsmitte. Rundt ti personer ble satt i karantene i forbindelse med smittetilfellet.

Kommuneoverlege Camilla Underland opplyste til Hallingdølen at den smittede gjestet Hemsedal, men er bosatt i et område der det er utbredt smitte av den muterte, engelske varianten.

Ordføreren forteller at de ikke har hatt flere mutanttilfeller siden.

- Er det bekymring for mutantsmitte blant de lokale innbyggerne nå som hyttegjester og turister inntar byen?

- Jeg tror alle i både Hemsedal, Hallingdal, ellers i Norge og verden er bekymret for situasjonen om dagen. Vi går jo i helspenn. Men vi har forberedt oss godt. Kommunen har hatt beredskapsøvelser, jevnlig tilsyn med overnattings- og serveringssteder og dagligvarehandler. Vi har jevnlige møter nettopp for å passe på at folk ikke slipper skuldrene ned og blir uforsiktige, sier Rørby og legger til:

- For her er vi ikke sterkere enn svakeste ledd.

I en måned fra 16. februar er det innført munnbindpåbud i kommunen, og skal altså brukes når det ikke er mulig å holde minst en meters avstand.

- Ble det innført for å unngå smitte i vinterferien?

- Vi har mye folk hver helg. Kommer det 30 centimeter nysnø, så valfartes det til Hemsedal, for vi har fantastiske fjell å kjøre pudder i. I stedet for å skru av og på munnbindpåbudet, er vi nødt til å ha det hele tiden. Vi har såpass trykk på denne tiden av året at vi må sikre oss.

- Trygt å handle her

For halvannen uke siden fortalte helseminister Bent Høie at det var greit å reise på hytta eller hotell i vinterferien, så lenge man befant seg innenfor Norges grenser. Samtidig rådet han folk få unnagjort mathandelen i hjemkommunen før avreise.

- Vi registrerer at myndighetene har kommet med en sånn anbefaling og vi skal ikke gå imot en sånn anbefaling, sier ordfører Rørby og fortsetter:

- Når det er sagt, hvis folk trenger å handle her, er vi godt forberedt. Vi har vakter i butikkene, vi har håndsprit og vi har et maksantall personer som kan oppholde seg i butikkene. Sånn sett tenker vi det er trygt å handle her oppe.

- Har du en oppfordring til de som skal ta ferie her?

- Nå synes jeg de skal komme. Er de friske, så kommer de hit. Jeg synes byfolket fortjener å komme seg på fjellet nå og nyte litt av det vi lever oppi til hverdagen.

KLAR FOR BAKKEN: Isabell (8) på vei til skiheisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR FOR BAKKEN: Isabell (8) på vei til skiheisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
STAVLENGDE: Hold en stavlengdes avstand, er oppfordringen på skisenteret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STAVLENGDE: Hold en stavlengdes avstand, er oppfordringen på skisenteret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
ET SETE LEDIG: Hold et sete ledig mellom fremmede, lyder oppfordringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ET SETE LEDIG: Hold et sete ledig mellom fremmede, lyder oppfordringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Fantastisk flinke

Nede ved Skistar Lodge og barnebakken er det åpenbart at vinterferien er barnefamilienes ferie. Helge Mathisen forteller at familien har hatt hytte i Hemsedal i hele sitt liv, og at de derfor ikke har nølt med å reise opp i vinterferien.

- De har vært fantastisk flinke til å tilrettelegge, sier Mathisen, som har med seg Kasper, Herman og Marius i bakken.

Ifølge Mathisen virker det som at det er litt mindre folk i år.

- Påsken i fjor ble avlyst, så det er ekstra hyggelig i år, forteller han før de forsvinner inn i skiheisen.

FORNØYDE: Helge Mathisen har med seg Marius, Herman og Kasper i bakken. Guttene går på samme skole og er i samme følgegruppe, forsikrer han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYDE: Helge Mathisen har med seg Marius, Herman og Kasper i bakken. Guttene går på samme skole og er i samme følgegruppe, forsikrer han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
BARNEBAKKEN: En ivrig skigåer er klar for en ny runde i bakken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BARNEBAKKEN: En ivrig skigåer er klar for en ny runde i bakken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
MANGE: Daglig leder ved Skistar Hemsedal forteller at det blir mange nordmenn i Hemsedal i vinterferien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MANGE: Daglig leder ved Skistar Hemsedal forteller at det blir mange nordmenn i Hemsedal i vinterferien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Andreas S. Eriksen, daglig leder ved Skistar i Hemsedal, forteller til Dagbladet at begynnelsen av vinterferien har gått veldig bra for dem.

- Det var bra med mennesker her i helga. Nå er det jo mandag, så da er trafikken litt lavere. Så vil den ta seg opp utover uka og inn mot neste helg igjen.

Han forteller at de har forberedt seg siden nedstengingen i mars i fjor og forsikrer at de er godt forberedt på å ta imot gjester.

- Vi har kjørt et eget opplegg basert på smittevernveiledere, føringer nasjonalt og lokalt, og viser blant annet til at gjestene skal kunne holde avstand og munnbindbruk innendørs.

- Alle de vanlige reglene som vi har for at vi skal kunne klare å styre dette i den situasjonen som råder.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer