Vaksineringen

Strømmer til for dose tre

Kjenner seg ikke igjen i Bodø-krise.

IVRIGE: Helsemyndighetene i Kristiansand opplever stor pågang av folk som vil ha dose tre. Her fra hovedgata Markens. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
IVRIGE: Helsemyndighetene i Kristiansand opplever stor pågang av folk som vil ha dose tre. Her fra hovedgata Markens. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV 2 meldte torsdag at helsemyndighetene i Bodø sliter alvorlig med å få tilstrekkelig mange til å ta tredje coronavaksinedose. Etter at de sendte ut tilbud om dette til 10 000 innbyggere i målgruppa, var det bare 800 som meldte seg.

Kommunen har ikke noe godt svar på den labre responsen, og vil nå sette i gang en storstilt annonsekampanje for å lokke flere til vaksinesentrene.

Men Dagbladets sjekk hos en rekke mellomstore og store norske kommuner kan ikke bekrefte en tendens til at få vil ta tredje dose. Tvert imot melder samtlige av dem at pågangen er fra tilfredsstillende til svært stor.

- Vi har veldig stor pågang, opplyser Vibeke Lindeberg Sand-Jonsgård, kommunikasjonsrådgiver i Asker kommune, til Dagbladet.

- Vaksinasjonsklinikken vår melder om jevnt tilsig av innbyggere som bestiller time til vaksinasjon, både digitalt og telefon. Vi gjør som Bodø og sender ut sms til innbyggerne om mulighet til å bestille time til oppfriskningsdose, sier hun.

83 prosent

Av tallmaterialet fra Asker går det fram at vaksinasjonsdekningen for personer over 65 år er 83 prosent; i aldersgruppa 75-84 år er andelen 87,8 prosent.

HJEMREISE: Slik reiser du trygt hjem til jul. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

Den store, nylig utvidede kommunen med nærmere 100 000 innbyggere er i gang med å vaksinere også dem under 65 år. For dem mellom 55 og 64 år er dekningen 26,3 prosent, 13,8 prosent for dem mellom 45 og 54 år.

Kristiansands kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik forteller at helsevesenet har stor pågang av folk som vil vaksinere seg.

- Per nå har vi vaksinert 82 prosent av befolkningen over 65 år med oppfriskningsdose, og er i gang med befolkningen mellom 45 og 64 år, opplyser Vik til Dagbladet.

Kontinuerlig drift

- Hva er årsaken til den høye prosenten?

- Vi har et veldig velfungerende vaksinasjonssystem, som har fungert godt gjennom hele massevaksineringen - det er et viktig bidrag til god respons når vi nå går videre med oppfriskningsdosen, svarer kommuneoverlegen, og fortsetter:

- Vi har et stort vaksinasjonssenter med lang fartstid, som ikke er bygd ned, men har vært i kontinuerlig drift gjennom hele pandemien; det høster vi fruktene av nå.

Vik opplyser at Kristiansand kommunes mål er å ha ferdigvaksinert alle over 45 år innen midten av januar.

Økning før jul

Heller ikke helsemyndighetene i Oslo kjenner seg igjen i den labre interessen for dose tre i Bodø.

OMIKRON: Avdelingsdirektør i FHI Line Vold om den økende smitten av omikronvarianten i kommunene. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer

- Vi ser en stadig økning i booking av timer i dagene før jul og i romjula, det er vi veldig fornøyde med, forteller Tina Arnesen, leder for byens vaksineprogram, til Dagbladet.

Arnesen sier Oslos vaksinesentre «har en høy fart og kapasitet».

- For at flyten skal ha god effekt, er det best at alle booker time og holder seg til den. Vi oppfordrer befolkningen til å booke så raskt som mulig etter å ha mottatt sms-varsling - da vil man ha flest tider å velge i, forklarer hun og legger til:

- Det er også mulig å ta kontakt med vaksinesentrene for hjelp til booking av time etter å ha mottatt sms-varsling.

Stor oppslutning

I Krødsherad, hvor Norefjell ligger, opplever helsemyndighetene god interesse for dose tre.

- Folk møter opp. Det er stor oppslutning, sier helse- og omsorgssjef i Krødsherad kommune, Anne Marit Tangen.

Også Tove Røsstad, kommuneoverlege i Trondheim, forteller til Dagbladet at interessen for tredje dose er god.

- Jeg har ikke hørt noe annet, jeg har inntrykk av at den er bra. Vi fortsetter å vaksinere den eldste gruppa, vi er ikke helt i mål der ennå, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer