Strømmer til Slottet

I sommer er Mette-Marits brudekjole utstilt på Slottet. Og sørlendingene kjenner sin besøkelsestid. Aller ivrigst er folk i Lyngdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke åpnet Slottet sine dører for betalende gjester.

Årets attraksjon er brudekjolene til Mette-Marit, Märtha og Sonja.

Billettene må kjøpes på forhånd på postkontoret.

Dagbladet kan nå, med Postens hjelp, avsløre hvor i landet folk er mest ivrige på å se hvordan de kongelige bor.

Vi har, for å være rettferdige, sett på salget i forhold til innbyggere i fylkene. Salget er, som ventet, størst i Oslo og de nærmeste fylkene.

Flest i vest

Nysgjerrigheten i Oslo følger imidlertid klare sosiale skillelinjer. I Oslo vest har 13 postkontorer solgt billetter for 160000 kr. På østkanten, derimot, har 24 postkontorer solgt for bare 119000 kroner.

Lista inneholder også mer uventete plasseringer. I det tidligere så «røde» fylket Hedmark, er interessen for å se Slottets saler klart større enn i det antatt mer rojalistiske Vestfold. Også telemarkingene er mer nysgjerrige på hva Slottet gjemmer enn folket på «solkysten».

Men målt mot avstanden fra hjemsted til Slottet må alle fylker se seg slått av Mette-Marits hjemfylke, Vest-Agder.

Reis til Lyngdal

Skulle Mette-Marit få tid i sommer, burde hun kaste litt glans over Lyngdal kommune. Der tilsvarer billettsalget over to kroner pr. innbygger. Det er over ti ganger høyere pr. innbygger enn i Mette-Marits egen hjemby, Kristiansand.

Men selv monarkistene i Lyngdal blir knust av dem som sokner til postkontoret på Lena, vest for Mjøsa.

Tettstedet Lena har i underkant av 1000 innbyggere, men folk har likevel kjøpt slottsbilletter for kr 10360 til nå. Det tilsvarer ca. 10 kr pr. innbygger!

Arven fra Stiklestad

Minst nysgjerrige og rojalistiske er etterkommerne etter Stiklestad-bøndene i Nord-Trøndelag. I Trondheim derimot har folk brukt ca. 47 kr pr. 1000 innbyggere, mens bergenserne er nede på 39 kr pr. 1000 innbyggere.

DRØMMEDAGEN: I fjor fikk de ikke plass på «Åpent slott». Men i år var Karen Sandene, Eva Berg Nielsen og Erna Haugene tidligere ute, og fikk omsider sett slottet innvendig sammen med Sylvia Nøsterud, daglig leder på Nalum eldresenter i Stavern.