Strømmer til stengte dører

3000 afghanske flyktninger rømmer landet hver eneste dag. De kommer til et Europa som vil være stengt for dem.

<strong>FLYKTNIGESTRØM:</strong> Afghanske flyktninger kommer i land på den greske øya Lesbos 23. oktober. Men i Europa er man i ferd med å stenge grensene for afghanerne. I det mest generøse flyktning-landet i Europa, Tyskland, vil man nå på et generelt grunnlag retuerene asylsøkere fra Afghanistan. Foto. YANNIS BEHRAKIS / REUTERS / NTB SCANPIX
FLYKTNIGESTRØM: Afghanske flyktninger kommer i land på den greske øya Lesbos 23. oktober. Men i Europa er man i ferd med å stenge grensene for afghanerne. I det mest generøse flyktning-landet i Europa, Tyskland, vil man nå på et generelt grunnlag retuerene asylsøkere fra Afghanistan. Foto. YANNIS BEHRAKIS / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kjølvannet av flyktning-krisa i Syria topper en annen krise seg.

I Afghanistan er alt håp om en normal tilværelse i ferd med å forsvinne.

14 år etter den amerikansk-ledete invasjonen er landet igjen i ferd med å falle fra hverandre, og komme i hendene på de forskjellige krigsherrene som i mange år styrte landet, før Taliban innførte sitt terrorstyre.

Ny bølge flyktninger Aghanistan har vært i krig siden den sovjetiske invasjonen i 1979, og nå er Taliban, eller IS, på vei tilbake. Det skaper en ny bølge av flyktninger, skriver Der Spiegel.

I første halvdel av 2015 søkte 80 000 afghanere asyl i Europa, men i stedet for at strømmen av flyktninger stanser, så strømmer stadig flere til. I Herat-provinsen, på grensa til Iran, strømmer mennesker nå til fra hele Afghanistan. Daglig passerer 3000 mennesker grensa til Iran. De skal alle til Europa.

Men i Europa er man i ferd med å stenge grensene for afghanerne. I det mest generøse flyktning-landet i Europa, Tyskland, vil man nå på et generelt grunnlag retuerene asylsøkere fra Afghanistan.

Den tyske regjeringen  mener de aller fleste av dem ikke har beskyttelsesbehov som flyktninger. I forrige uke sa den tyske innenriksministeren Thomas de Maiziere stopp.

- Jeg forventer at i de kommende uker vil antallet deportasjoner, og frivillige deportasjoner, øke betraktelig, sier de Maiziere.

Han legger til at bare flyktninger som er direkte truet av Taliban har beskyttelsesbehov. Resten skal ut. Det er flyktningene fra Syria som skal prioriteres, er beskjeden.

Beskjed når ikke fram Men dette er en beskjed som så langt ikke ser ut til å ha nådd håpefulle afghanere i Herat-provinsen, som både er på flukt fra krigen som aldri vil ta slutt, og på reise til drømmen om et normalt liv for seg og sine.

De legger ut på en farefull ferd med menneskesmuglere gjennom Iran og Tyrkia, og slutter seg til syrerne og irakerne vest i Tyrkia, som alle drar over Middelhavet i livsfarlige farkoster, og så legger ut på europaveien gjennom Balkan, til Tyskland.

Grunnene til at Afghanerne nå forlater landet i større mengder enn noen sinne, er at den NATO-ledete koalisjonen i realiteten har gitt opp Afghanistan. USA er i landet motvillig, og bare for å støtte opp om de afghanske regjeringsstyrkene som ellers ville vært på vikende front.

Det kombinert med endeløs korrupsjon, og en pågående kamp om hvem som vant presidentvalget i fjor, Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah. Amerikanerne krever at de to samarbeider, for at det ikke skal bryte ut krig mellom disse to også.

Det den nye strømmen av flyktninger viser er at det ikke bare er Vesten som har mistet troen på Afghanistan. Det har afghanerne selv også gjort.

Tyske løfter? Der Spiegel har snakket med 15 år gamle Redwan Eharai, som nettopp har begravet sin mor i Herat. Hun ble skutt av et vådeskudd i Iran på vei til Tyrkia, og familien snudde for å gi moren en begravelse i Afghanistan.

Redwan Eharai sier at det var TV-bilder av flyktninger på vei over Middelhavet fra Tyrkia til Hellas som inspirerte den lutfattige familien til å reise.

- Vi forsto at det var en framtid i Tyskland, sier Redwan Eharai. Familien hadde hørt at den tyske forbundskansleren Angela Merkel slapp inn flyktninger.

Men han, og hundretusner av flyktninger fra Afghanistan, har åpenbart ikke fått med seg hele historien, nemlig at Tyskland nå vil stenge grensene nettopp for afghanere. Det er mange fra middelklassen i Kabul og de store byene som nå reiser.

Det er vel informerte mennesker, og de skjønner at det er lite håp om fred og et normalt liv i Afghanistan. Men i Tyskland og Europa mener man at nettopp de bør bli for å bygge opp landet. Både for afghanerne på flukt, og for Europa, er det et kappløp med tida, før grensene lukker seg.

<strong>KRIGEN TAR ALDRI SLUTT:</strong> Krigen i Afghanistan har ingen ende. Her regjeringsstyrker i en mot-offensiv i Helmand-provinsen. Foto: XINHUA / NTB SCANPIX
KRIGEN TAR ALDRI SLUTT: Krigen i Afghanistan har ingen ende. Her regjeringsstyrker i en mot-offensiv i Helmand-provinsen. Foto: XINHUA / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer