HJALP TIL: Mange frivillige strømmet til for å hjelpe de sårede i minuttene etter at bombene eksploderte i Boston. (AP Photo/MetroWest Daily News, Ken McGagh)
HJALP TIL: Mange frivillige strømmet til for å hjelpe de sårede i minuttene etter at bombene eksploderte i Boston. (AP Photo/MetroWest Daily News, Ken McGagh)Vis mer

Strømmet til for å hjelpe

Mens røyken ennå lå over målområdet i Boston maraton strømmet frivillige til for å hjelpe de sårede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boston Globes reporter David Abel sto i målområdet da den første bomben smalt. Han var bare rundt tre meter fra der den første bomben gikk av, og det første han fikk øye på etter at røyken lettet var en kvinne med et livløst blikk.

Strømmet til
Da den andre bomba gikk av, bare sekunder etter den første, skjønte alle i målområdet at de var utsatt for et angrep. Abel beskriver denne erkjennelsen slik: «Alle som ikke løp begynte nå å løpe».

Men ikke alle løp bort fra bombene, slik man skal hvis man har lest sikkerhetsinstrukser for hvordan man skal oppføre seg under et terrorangrep. Menge løp også den motsatte veien, til bombene. Mange strømmet til for å hjelpe de sårede.

- Mange løp bort, man mange løp også til de sårede. De rev ned metallbarriærene som skilte løperne fra tilskuerne. Usikre på om det ville bli andre eksplosjoner, risikerte disse fremmede livet for å hjelpe andre fremmede. De utførte førstehjelp, trøstet dem som var i sjokk, og bar de sårede til telt med helsepersonell i nærhetenn, skriver David Abel.

Mange helter
Det var mange helter i kaoset etter terroren. Også vanlige borgere tro til og mange åpnet sine hjem for sårede og vettskremte mennesker. Det tyder blant annet en rekke ytringer på sosiale medier på, melder NTB.

 - Folk er snille. Vi møtte en kvinne som lot oss bli med hjem til henne og tilbød oss noe å drikke, tvitret Ali Hatfield, en deltaker som hadde reist fra Kansas City i Missouri for å delta i løpet, skriver NTB.

På internett ble det raskt opprettet et skjema på Google der Bostons innbyggere kunne tilby husrom til maratonløpere utenbysfra. Bilder dokumenterer mange gode handlinger. Slik bidro også sosiale medier til rask handling fra helt vanlige mennesker som stilte opp da situasjonen krevde det.