Strømmet til valgurnene

Det iranske folk droppet valgboikotten og strømmet til urnene for å avgi sin stemme i det som spås å bli et rotterace blant kandidatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke unge velgere i Iran varslet at de ville avstå fra å stemme i protest mot landets presteregime.

Nåværende president Mohammed Khatami, som går av etter valget, har skuffet flere ved å la være å gjennomføre lovede reformer – og for å ha latt seg presse av de mest konservative av Irans mektige prester.

Landets presteskap kan overstyre både president og parlament, og derfor mente USAs president George W. Bush at fredagens presidentvalg bare var fånyttes.

Men verken Bushs kritiske uttalelser eller personene som oppfordret til valgboikott ble hørt. Fredag strømmet kvinner som menn til urnene – blant annet trakk gjennomføringen av avstemningen ut fire timer ekstra på grunn av lange køer utenfor lokalene.

– Bekjemp fienden ved å stemme, lød erklæringen fra Irans høyeste leder, ayatollah Ali Khamenei, overhode for det islamske teokratiet.

Mot tett valg

Med Khatamis avgang er Hashemi Rafsanjani, som var president i perioden fra 1989 til 1997, utpekt som favoritt til å vinne årets presidentvalg. Likevel vil spådommene ha det til at årets utgave av det iranske valget blir det tetteste kappløpet om presidentstolen siden den islamske revolusjonen i 1979.

Ingen av de sju presidentkandidatene er ventet å få mer enn 50 prosent av stemmene, som er påkrevd for å vinne valget direkte. Dermed kan opptellingen som forventes å kunngjøres søndag ende med uavgjort resultat, noe som fører til at de to kandidatene med flest stemmer trolig vil møte hverandre i en ny valgrunde senere i år.

Krever reformer

Irans nye president vil uansett stå overfor en rekke utfordringer – som press fra yngre krefter i å innføre reformene avtroppende president Mohammed Khatami aldri lyktes med.

Rundt halvparten av Irans 70 millioner innbyggere er under 25 år og grupper som jobber for å avsette det i prinsippet suverene Islam-teokratiet er i stadig vekst.

Samtidig venter tøffe atomkonferanser med Vesten. USA har blant annet beskyldt Iran for å bruke atomteknologi som skalkeskjul for å utvikle atomvåpen – noe som selvsagt har vært tilbakevist.

– Derfor trenger vi en mektig president, sier landets øverste sikkerhetssjef Hasan Rohani. (ANB-AP)