Strømpeholderen oppfunnet på Orknøyene

London: Strømpeholderen ble ikke oppfunnet i Paris rundt forrige århundreskifte for å pryde langbeinte cancan-danserinner. Den ble tvert imot skapt på Orknøyene nord for Skottland, og båret av trauste skotske bondemenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge London-avisen Daily Telegraph har den opprinnelige strømpeholderen ingenting med nettingstrømper, blondebesatte underskjørt eller langbeinte kabaretartister å gjøre. Dette framgår helt tydelig av et patentbrev fra året 1896.

Det året tok de 17 år gamle skotske skredderlærlingene Andrew Thompson og James Drever i all stillhet patent på en anordning for å holde strømper på plass høyt oppe på beina. Av bluferdighetshensyn ble patentet ikke registrert i Skottland, men i California.

De to skotske ungdommene fryktet nemlig ifølge Daily Telegraph at de skulle bli gjort til latter i hjemlandet dersom de presenterte et slikt produkt der. Dessuten ville markedet for slike nymotens plagg neppe være særlig stort i det puritanske Skottland, mente de.

En av James Drevers etterkommere, Jack Rendall, sier til London-avisen at Drever var en sky og heller taus mann, som aldri snakket om noe så intimt som strømpeholdere. Faktisk har han vondt for å tro at den trauste skotten overhodet kunne gå rundt og tenke på noe slikt.

(NTB)