Strømprisen dramatisk til værs

Kan koste 10 000 mer i året

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For den rekordhøye strømprisen kan komme til å vare i minst et år framover. I går noterte strømbørsen Nord Pool enda en ny prisrekord. Da ble strøm på spotmarkedet solgt for 51,80 øre per kilowatt/time.

Aldri tidligere har vi hatt en så formidabel strømpris i sommermåneden august. Medregnet nettleie, moms og andre avgifter koster dermed strømmen mer enn én krone per kilowatt/time.

Må spare

Til sammenligning lå strømprisene på omlag 75 øre per kilowatt/time i 2004 og 2005. For en vanlig familie som bruker 20 000 kilowatt/timer per år kan strømkrisa bety økte strømutgifter de neste 12 månedene på på inntil 10 000 kroner.

Sjefanalytiker Eylert Ellefsen i analyseselskapet Markedskraft sier til Dagbladet at de ekstreme strømprisene nok er kommet for å bli i en god stund framover.

-  Det er lite vann i magasinene i både Norge og Sverige. Dessuten er det kraftmangel i Finland. På toppen av dette er prisen på olje og gass historisk høy. Alle disse faktorene bidrar til en svært stram kraftbalanse. Det er ikke noen kortsiktig løsning på problemet. Det tar lang tid å fylle vannmagasinene, og prisen på olje og gass later til å forbli høy i tiden framover. Dermed må vi regne med historisk høye strømpriser i en god stund framover, sier Ellefsen.

Han mener årets strømkrise er verre enn de to tidligere krise-årene - 1996/97 og 2002/2003.

-  I august 1996 hadde vi også en historisk lav magasinfylling, men siden den gang har elektrisitetsforbruket skutt i været. Derfor er krisa større nå. Dessuten mener jeg å huske at vi hadde et langt sterkere politisk fokus på det vanskelige situasjonen i 1996, enn hva som er tilfelle i dag, sier Ellefsen.

Han mener de ekstreme prisene vil tvinge fram en ny holdning til strømsparing blant folk flest.

-  Selv om vi får en normal nedbørsrik høst vil vi ha en utsatt forsyningssituasjon i de neste månedene. Vi må være forberedt på å spare strøm de neste månedene, sier han.

Kronisk problem

Kommunikasjonsdirektør Kristian M. Pladsen i Energibedriftenes landsforening sier til Dagbladet at de historisk høye spotprisene ikke bare er dårlig nytt. De høye august-prisene er et bevis på at markedsaktørene har lært av tidligere feil.

-  Et skarpt fokus på høye strømpriser så tidlig på høsten vil inspirere forbrukerne til å redusere forbruket. Samtidig blir europeiske leverandører tiltrukket av høye priser i Norge. Forventninger om høye priser utover høsten og vinteren kan også lokke nordiske produsenter til å endre produksjonsprofilen. Resultatet kan dermed bli at kraftprisen ikke øker så dramatisk som enkelte har spådd, sier Pladsen.

Likevel må forbrukerne være forberedt på priser som overgår kriseåret 2002/2003.

I august 2002 kostet strømmen vel 14 øre per kilowatt/time, og i januar 2003 endte spotprisen på mellom 53 og 54 øre per kilowatt/time. For forbrukerne innebar det en reell strømpris på omlag én krone.

Nå er august-prisen nesten like høy som maksprisen var i januar 2003.

-  Prisen er høy, men den er også et uttrykk for at vi sliter med et kronisk problem i det norske energimarkedet. Strømforbruket er meget høyt sammenlignet med den totale produksjonen.

Het høst

Lederen av Stortingets energi- og miljøkomite, Gunnar Kvassheim fra Venstre, spår at den rød-grønne regjeringen vil merke følgene av

de rekordhøye strømprisene.

-  Med slike priser vil regjeringen merke presset, sier Kvassheim, som selv var energikoordinator ved statsminister Kjell Magne Bondeviks kontor under den forrige strømkrisen.

-  Her må det handles. Blant annet bør regjeringen vurdere å opprette egne støtteordninger til energisparing. Forbrukere kan spare tusenvis av kroner med enkle virkemidler, sier han.

-  Støtte til kjøp av pelletsovn og installering av varmepumper kan være et virkemiddel. Regjeringen må også satse tungt på å informere forbrukerne om hvordan de kan spare strøm, sier Kvassheim.

EN KALD VINTER kan gi ubehagelig høye strømregninger