Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkhopp i strømprisen:

Strømprisen mer enn dobbelt så høy som i går

Ekstremkulde i Europa og skyhøyt forbruk i Norge gir kraftig prisoppgang.

OPPSVING: Kulde kombinert med lavere strømimport og høyere energiforbruk har ført til kraftig oppgang i strømprisen. Foto: NTB Scanpix
OPPSVING: Kulde kombinert med lavere strømimport og høyere energiforbruk har ført til kraftig oppgang i strømprisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets første vårdag kom uten særlig smak av vår. Derimot var det torsdag kulderekorder flere steder i Norge. Natt til 1. mars ble det målt minus 41,8 grader i Folldal i Hedmark. Det er rekord, og forrige mars-rekord på «bare» minus 32 grader ble knust med god margin.

Ute i Europa er det ikke mye bedre. Temperaturen har falt til minus 30 i flere europeiske land. Snøstormer forårsaker trafikkaos i blant annet Sverige, og noen steder er mennesker snødd inne. Andre steder har folk rett og slett frosset i hjel.

For mange norske forbrukere får kulda også en økonomisk konsekvens. Statistikk Dagbladet har fått tilgang til fra den nordiske kraftbørsen Nord Pool, viser at strømprisene flere steder i landet har doblet seg fra onsdag til torsdag.

Skyhøye priser

- Det ble produsert mindre vindkraft onsdag, i tillegg til at det er kaldt i nabolandene våre og over hele Europa. Det førte til dårligere mulighet for å importere billig kraft. Men i dag er det høyere import av vind fra Danmark igjen. Det er en av grunnene til at prisen i Sør-Norge ikke stiger like mye som i resten av landet, forklarer kommunikasjonsdirektør i Nord Pool, Stina Johansen.

Mens Sør- og Vestlandet har omtrent samme strømpris torsdag som tidligere i uka, er situasjonen en helt annen på Østlandet, Møre, Midt-Norge og Nord-Norge, hvor man ser et kraftig hopp i prisen siden onsdag. For Oslo og Østlandet er økningen størst. Den såkalte spotprisen per kilowattime gikk opp fra 40 øre til nesten 90 øre. I tillegg kommer forbruksavgift og moms, som gir en totalpris torsdag på 133 øre per kilowattime.

I Trondheim økte prisen før avgift og moms fra 47 øre til 90 øre. Det tilsvarer en økning på 91 prosent over natta.

Ekstremt forbruk

I takt med den synkende temperaturen og økende strømprisen, øker også oppvarmingen i de norske hjem. Ifølge Forbrukerrådet står nettopp oppvarming for 55 prosent av strømforbruket i eneboliger her til lands. Og kuldebølgen som nå preger landet, slår tydelig inn på bruken.

- Forbruket i Norge var onsdag svært høyt, og trolig på sitt høyeste så langt i år. Da øker prisene deretter, sier Johansen.

Ifølge Nord Pools statistikk ble det onsdag brukt 530676 megawattimer i Norge. Det er 47636 megawattimer mer enn det daglige gjennomsnittet har vært den siste uka, noe som tilsvarer det årlige forbruket til nesten 2400 eneboliger her til lands.

Hvor lenge strømprisene vil bli liggende godt over normalen, er foreløpig vanskelig å spå. For Europas del er det meldt om mildere temperaturer allerede til helga. I Norge ser det ifølge meteorologene imidlertid ut til at temperaturene vil ligge lavere enn normalt i lang tid framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!