Strømprisene stuper

Vi får billigere strøm i høst. Sjekk de rimeligste leverandørene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømprisene stuper. Om to uker kan du ha strømpriser på sommernivå, om du ikke har låst deg til fastpriskontrakt.

- I løpet av siste uke har 16 av 26 landsdekkende leverandører meldt inn prisendring til Konkurransetilsynet. Alle har meldt om nedgang. Enten fra og med denne uken, eller neste, sier teknisk ansvarlig i Konkurransetilsynet, Bjørn Nyland til Dagbladet.no.

Hydro billigst

Hydro Texaco blir billigst, med 31,59 øre kilowattimen. Dyrest blir Jotun kraft, med 36,64 øre. I snitt faller kraftprisen for landsdekkende kraftselskaper fra 36,17 øre kilowattimen denne uken til 34,20 i 42.

Årsaken til at prisene på strøm nå faller, er store nedbørmengder og fortsatt mildvær i fjellet, som gir en betydelig bedret situasjon for kraftprodusentene til vinteren.

Tendensen var lik i 2003 og 2002, men da med et helt annet prisnivå. I de tre foregående årene var situasjonen motsatt.

Sommerpriser i vinter?

- Oktober vil bli avgjørende for hvordan vinterprisen blir, men vi kan allerede nå slå fast at det uansett ikke blir dyrere enn det var i fjor, sier administrerende direktør Erik S. Winther i Gudbrandsdal Energi til NTB. Han ser ikke bort ifra at vi kan oppleve en vinter med strømpriser på linje med dem vi har hatt i sommer.

- Om strømmarkedet hadde vært helt fritt, ville vi til og med kunne fått billigere strøm i vinter enn det har vært i sommer. Men strømmarkedet er styrt av noen få, store aktører som er interessert i å jevne ut forskjellen på vinter- og sommerprisen, sier Winther.

Under 20 øre

Den daglige spotprisen på strøm på kraftbørsen Nord Pool falt i begynnelsen av denne uka under 20 øre. Det er første gang siden 18. juli at dette skjer, skriver NTB i dag.

Prisen er oppgitt i øre per kilowattime, og er beregnet av Konkurransetilsynet ut fra et forbruk på 20.000 kilowattimer (kWh) i året. I tillegg betaler du forbruksavgift til staten og nettleie til den lokale netteieren.

De ti billigste på standard variabel pris:

Hydro Texaco

31,59

Telinet Energi AS

32,95

Total Energi ASA

32,99

Lier Everk AS

33,20

Gudbrandsdal Energi

33,23

Ustekveikja Energi AS

33,24

Forbrukerkraft AS

33,45

Fitjar Kraftlag PL

33,49

Hurum Kraft AS

33,50

Eidsiva Energi Marked AS

33,70

Finn billigste strøm der du bor på Konkurransetilsynet.no

BILLIGERE STRØM:</B> Vi får billigere strøm i høst.