Strømsgodset-spiller lam etter flåttbitt

Mener han ble feilbehandlet. Kjemper i retten nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) I dag startet rettsaken Eivind Markhus (42) har anlagt mot staten ved Pasientskadenemnda.

I løpet av noen få år gikk Eivind Markhus (42) fra å være en veltrent idrettsmann, som spilte 13 førstedivisjonskamper for Strømsgodset i 1987, til å bli fullstendig lammet og er helt avhengig av rullestolen.

Norske leger har gitt ham diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose), en nervesykdom med dødelig utgang. Utenlandske eksperter har avdekket en aktiv borreliainfeksjon i kroppen hans som etterlikner ALS.

-Reddet av utenlandske eksperter

Markhus selv mener feil diagnose og manglende behandling er årsaken til hans svært vanskelige helsesituasjon.

Han ville neppe ha sittet i rullestol i dag, hadde sykehuset tidsnok gitt ham langvarig, kraftig antibiotikabehandling for borreliainfeksjonen, mener han.

I USA ble han gitt intravenøs antibiotikabehandling. Dette bremset ALS-utviklingen, slik at han har gjort legenes dødsdom til skamme.

- Jeg er ikke i tvil om at livet mitt er reddet av utenlandsk ekspertise. Til tross for omfattende internasjonal dokumentasjon har forholdet mellom borrelia og ALS til nå vært fullstendig ukjent for norske borreliaeksperter, sier Eivind Markhus.

- Vedtaket er korrekt

Staten nekter for at sykehusets behandling er skyld i Eivinds lidelser:

«Pasientskadenemnda har korrekt lagt til grunn at det mest sannsynlig ikke er årsakssammenheng mellom sykehusets behandling og pasientens plager (...) Det er ifølge begge de sakkyndige lite sannsynlig at pasientens ALS-sykdom er forårsaket av borreliose,» heter det i Pasientskadenemndas tilsvar på Eivind Markhus\' stevning til Oslo tingrett.

«Saksøker har etter dette ikke krav på erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning.»

I sitt innledningsforedrag i tingretten i dag avsluttet Pasientskadenemndas prossesfullmektige, advokat Felix Lous, med å påpeke at det er praksis at «saken skal vurderes etter norsk medisin».

- Hele sakførselen bygger på at det ikke er tatt hensyn til hva utenlandsk ekspertise mener. Jeg vil hevde at når det er konsensus blant norske eksperter, skal det mye til å fravike dette, sier Lous til Dagbladet.no.

- Vi mener at Pasientskadenemndas vedtak er korrekt. Det finnes ingen medisinske holdepunkter til støtte for pasientens anførsler, framholder Pasienskadenemndas advokat.

Rettsforhandlingene i Oslo tingrett pågår til og med onsdag denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer