Strømsjokk etter ferien

Nå kommer det første strømsjokket etter ferien. Hafslund Strøm kliner til med en pris på nesten 40 øre, og får følge av Røyken Kraft og Energi 1 Follo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om strømmen denne sommeren har vært dramatisk mye dyrere enn tidligere år, er det mer i vente: Fra 16. august må over 300 000 kunder i Hafslund Strøm i Oslo og kommunene rundt betale nesten 40 øre per kilowattime for strømmen. Samtidig ligger de beste landsdekkende leverandørene fortsatt på 32-33 øre for standard variabel kraftpris.

Flere vil følge

Men det vil neppe vare lenge, tror informasjonssjef Kjell Stamgård i Hafslund Strøm.

-  Jeg tar det nærmest for gitt at flere følger på. Innkjøpsprisen har økt nesten fire øre i løpet av sommeren, og terminmarkedet peker dessverre i retning av høyere priser framover. Ingen kan selge med tap, i hvert fall ikke over tid, sier Stamgård til Dagbladet.

Konsernets landsdekkende tilbud, Hafslund Direkte, holder foreløpig stand på 34 øre. Men også her følges markedsutviklingen nøye.

-  Lite regn

-  De høye prisene ser ut til å holde seg, og de fortsetter videre opp. Det har kommet lite regn i sommer i Sør-Norge, hvor de viktigste vannmagasinene er. Dette ser vi på magasinfyllingen, hvor det mangler 15-16 terrawattimer, sier Stamgård.

Dette utgjør over en tiendepart av en normal årsproduksjon.

-  Selv om vi får en våt høst, vil ikke det bety så mye for prisene på kort sikt. sier Stamgård.

I Oslos nabokommuner setter to lokale strømleverandører opp prisen til nærmere 40 øre per kilowattime for et normalt årsforbruk. Dette gjelder Røyken Kraft og Energi 1 Kraftsalg Follo.

Valdres Energiverk og Jotunkraft er først ute av de landsdekkende, men øker «bare» prisen til noe over 36 øre.

Dyrere hyttestrøm

Hytteeierne på Norefjell må også forberede seg på et strømsjokk: Prisen øker med 50 prosent i høst.

Den lokale strømleverandøren til hyttene på Norefjell, Krødsherad Everk, øker prisen for sine 1200 hyttekunder fra snaue 30 øre til nesten 45 øre. Samtidig går fastavgiften på nettleia opp 37,5 prosent.

For en gjennomsnittlig hyttekunde betyr dette en årlige ekstrautgift på nesten 1350 kroner.

-  Vi har fastsatt strømprisen på nivået de landsdekkende leverandørene ventes å ligge på fra oktober og ut året, sier e-verksjef Gustav Kalager i Krødsherad til Dagbladet.

Han mener derfor at det er lite å hente på å bytte til en av de landsdekkende leverandørene. Dessuten har Norefjell-prisen på snaue 30 øre ligget godt under landsnivået helt siden 1. mai.

Ingen av de andre typiske turistkommunene i østlandsområdet forbereder tilsvarende strømhopp for hytter og fritidsboliger, viser en rundspørring Dagbladet har gjort.

DYRERE: - De høye prisene ser ut til å holde seg, sier infosjef Kjell Stamgård i Hafslund Strøm.