Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strømtipsene!

Enkle grep kan spare tusenlapper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tette vinduer: Vinduer står for 40 prosent av boligens varmetap. Det kan lønne seg å investere i nye, bytt de største vinduene først. Gamle, fine vinduer kan bli tette igjen ved å kitte og male.

Sjekk trekk og lekkasjer ved å føre et tent stearinlys langs dører og vinduer. Der flammen blafrer, er det luftlekkasjer. Tett dem ved å sprøyte inn skum eller bruke tetningslister.

Nær halvparten av boligens varmetap skjer gjennom vinduene. Er vinduene svært gamle og utette, vil det ofte lønne seg å investere i nye. Er treverket fortsatt intakt, kan rehabilitering av gamle vinduer være lønnsomt fremfor å kjøpe nye. Ved å rengjøre, samt legge ny kitt og maling, kan gamle vinduer bli tette og fine igjen. Har din bolig mange store vinduer, kan det være lønnsomt å vurdere ekstra isolerte glass.

Lufting: Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt. Da unngår du nedkjøling av gulv, tak og vegger.

Temperaturstyring: Monter termostat for styring av romoppvarmingen og tidsur for å senke romtemp. om natta. Du kan redusere strømforbruket med inntil 20 pst. ved å bruke et automatisk varmestyringssystem. Systemet inkl. installasjon kan komme på ca. 6000 kroner.

Har boligen din mer enn 5-6 ovner eller varmeelementer, kan det være hensiktsmessig å installere et sentralstyrt anlegg. De færreste har behov for full oppvarming hele døgnet i hele boligen.

Kostnader for styringssystemet inklusive installasjon kan komme på rundt 6000 kr. Med en gjennomsnittlig temperatursenkning på 2 grader (10 prosent av oppvarmingsbehovet, 2500 kWh/år) og en energipris på 75 øre/kWh, blir de årlige reduserte kostnadene til oppvarming 1875 kroner. Det gir en tilbakebetalingstid for investeringen på litt over 3 år.

Hold innetemperaturen på 19-22 °C. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5% av kostnadene til oppvarming, samtidig som du får et bedre innemiljø.

Isolasjon:Vurder å legge isolasjonsmatter på loftet. Det kan du spare et par tusen kroner på i året.

Det anbefales å etterisolere slik at isoleringen tilsammen utgjør en dybde på 40 centimeter. Da får man full effekt. Ikke bruk loftet som lagringsplass etterpå ved å legge ting oppå isolasjonen.

Brensel: Alternativ oppvarming sparer strøm når prisen er høyest. En ny vedovn er ofte dobbelt så effektiv som en gammel. Vedfyring kan være lønnsomt i forhold til ved om du får ved rettfra bonden, til kr. 1500 pr.favn. Bensinstasjonssekker blir rådyrt! Biopellets er også rimeligere enn strøm om du kjøper i større kvanta. Men pelletskaminer koster gjerne 20 000 kroner. Du kan også sette en pelletskurv inn i peisen.

Varmepumpe? Med en varmepumpe får du ca. tre ganger så mye varme igjen som den mengde strøm du tilfører pumpa. Investeringskostnaden er imidlertid høy. En bolig med årlig energikostnad på 16 000 kroner kan spare opptil 5000 kroner med ei god varmepumpe. Passer best for hus med store, åpne rom uten dører imellom. Bransjen advarer mot useriøse aktører og gjør-det-selv-løsninger.

(Kilde: ENOVA)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media