Strøsalt på blå resept

Navn: Berit Mørland Alder: 57 Yrke: Direktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Strøsalt er det beste midlet mot beinbrudd. Denne livsvisdom er kjent av både fru Hansen på Tveita og fru Olsen på Koppang, men det får likevel en helt annen betydning når den uttales av direktør Berit Mørland i Senter for medisinsk metodevurdering, slik hun gjorde det i Dagsavisen i går.

Osteoporose - beinskjørhet - fører, som navnet antyder, til overhyppighet av brudd. Beinskjørhet rammer i vesentlig grad eldre kvinner. Det har vært hevdet at hvis den i stedet hadde rammet menn i 30- 50-årsalderen, ville den for lengst ha vært utryddet.

Norge og Sverige ligger i verdenstoppen for lårhals- og håndleddsbrudd. Men det er ikke sikkert at eldre i Norge er mer beinskjøre enn andre steder i verden. Derimot er det sikkert at det er langt glattere her enn de fleste andre steder, og det kan være en like god forklaring på de mange brudd, sier hun.

Nå har hun laget en rapport om det vi vet om beinskjørhet på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet. Der vil man ha en handlingsplan for hvordan Norge på en bedre måte skal hanskes med kombinasjonen osteoporose/brudd som årlig koster samfunnet enorme summer. Mørland hevder legemiddelindustrien ser store muligheter til å tjene mer penger, og gjerne vil selge medikamenter til de mange som har lidelsen.

Dette synes hun er en dårlig idé. Medikamentene det er snakk om, er enten bifosfanater eller østrogen. Mens østrogen kan føre til overhyppighet av brystkreft, kjenner man ikke langtidseffekten av bifosfanater. Årlig bruker vi 60 millioner til bifosfanater og 130 millioner på østrogen. Mørland ser langt bedre økonomi i forebyggende tiltak for å forebygge brudd. Det aller beste er å unngå osteoporose. Det gjør man ved riktig kosthold, som inkluderer kalsium og D-vitaminer, helt fra barndommen. Men hun understreker at folk med utviklet beinskjørhet må få de medikamenter de trenger.

Berit Mørland er opprinnelig odontolog og praktiserte som tannlege i ti år før hun i 1974 ble stipendiat i medisin ved Universitetet i Tromsø. Her tok hun doktorgrad i immunologi i 1980. Siden har hun vært førsteamanuensis i odontologi ved Universitetet i Oslo, fag-rådsdirektør ved Rådet for medisinsk forskning i NAVF. Hun har vært generalsekretær i Norsk Forskerforbund.

Hun har vært gift med samme mann i 37 år og har fire sønner. Romjula tilbringer hun på Hardangervidda og går lange turer. Mosjon forebygger også osteoporose.