Struper pengesekken til «Norges viktigste klimatiltak»

Brasil ble omtalt som verdens klimahelt. Nå kapper president Jair Bolsonaro regnskog som aldri før. Norge svarer med hardt mot hardt.

NYE TIDER: Brasils president Jair Bolsonaro har åpnet for langt mer avskoging av Brasils regnskoger. Det fører til at Norge nå struper pengesekken til det som er et av Norges største og viktigste globale bidrag i kampen mot klimaendringene. Foto: REUTERS/Bruno Kelly/NTB Scanpix
NYE TIDER: Brasils president Jair Bolsonaro har åpnet for langt mer avskoging av Brasils regnskoger. Det fører til at Norge nå struper pengesekken til det som er et av Norges største og viktigste globale bidrag i kampen mot klimaendringene. Foto: REUTERS/Bruno Kelly/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren har vært mørk for bevaringen av Brasils regnskog. Ifølge klimaminister Ola Elvestuen var det i juli en tredobling i avskoging i verdens største regnskog siden samme måned i fjor.

Det har ført til at Norge nå stanser overføring av omkring 300 millioner kroner til Brasil fra Amazonasfondet, meldte Dagens Næringsliv torsdag.

Den drastiske avskogingen tilskriver de fleste den populistiske presidenten Jair Bolsonaro og hans regjering. Siden 2008 har Norge betalt over åtte milliarder kroner til fondet,

- Dette er veldig dramatisk og har ikke skjedd før i Amazonasfondets historie. Jeg er overrasket over at Norge går så hardt ut, men det er helt riktig signal å gi til Brasil og verden. Det er uforsvarlig det Bolsonaros regjering holder på med nå, sier Brasil-ekspert Torkjell Leira til Dagbladet.

Fikk opp øynene

Også Tyskland har stoppet sine utbetalinger til fondet, som følge av en miljøutvikling som har gått sakte, men sikkert nedover i landet.

I 2007 ble FNs klimapanel og USAs tidligere visepresident Al Gore tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid med å varsle om de menneskeskapte klimaendringene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer