<strong>NYE TIDER:</strong> Brasils president Jair Bolsonaro har åpnet for langt mer avskoging av Brasils regnskoger. Det fører til at Norge nå struper pengesekken til det som er et av Norges største og viktigste globale bidrag i kampen mot klimaendringene. Foto: REUTERS/Bruno Kelly/NTB Scanpix
NYE TIDER: Brasils president Jair Bolsonaro har åpnet for langt mer avskoging av Brasils regnskoger. Det fører til at Norge nå struper pengesekken til det som er et av Norges største og viktigste globale bidrag i kampen mot klimaendringene. Foto: REUTERS/Bruno Kelly/NTB Scanpix Vis mer

Struper pengesekken til «Norges viktigste klimatiltak»

Brasil ble omtalt som verdens klimahelt. Nå kapper president Jair Bolsonaro regnskog som aldri før. Norge svarer med hardt mot hardt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren har vært mørk for bevaringen av Brasils regnskog. Ifølge klimaminister Ola Elvestuen var det i juli en tredobling i avskoging i verdens største regnskog siden samme måned i fjor.

Det har ført til at Norge nå stanser overføring av omkring 300 millioner kroner til Brasil fra Amazonasfondet, meldte Dagens Næringsliv torsdag.

Den drastiske avskogingen tilskriver de fleste den populistiske presidenten Jair Bolsonaro og hans regjering. Siden 2008 har Norge betalt over åtte milliarder kroner til fondet,

- Dette er veldig dramatisk og har ikke skjedd før i Amazonasfondets historie. Jeg er overrasket over at Norge går så hardt ut, men det er helt riktig signal å gi til Brasil og verden. Det er uforsvarlig det Bolsonaros regjering holder på med nå, sier Brasil-ekspert Torkjell Leira til Dagbladet.

Fikk opp øynene

Også Tyskland har stoppet sine utbetalinger til fondet, som følge av en miljøutvikling som har gått sakte, men sikkert nedover i landet.

<strong>FÅR STØTTE:</strong> Brasil-ekspert Torkjell Leira mener Norges åtte milliarder kroner til Amazonas er langt fra bortkastet, og støttet klimaminister Ola Elvestuens avgjørelse om å nå stoppe krana. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR STØTTE: Brasil-ekspert Torkjell Leira mener Norges åtte milliarder kroner til Amazonas er langt fra bortkastet, og støttet klimaminister Ola Elvestuens avgjørelse om å nå stoppe krana. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I 2007 ble FNs klimapanel og USAs tidligere visepresident Al Gore tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid med å varsle om de menneskeskapte klimaendringene.

Rapporten førte til en bølge av klimabekymring verden over, og i 2008 inngikk Stortinget et klimaforlik som etablerte den norske klima- og skogsatsingen. Brasil skulle raskt bli prakteksempelet på hvordan Norge kunne bidra til reduserte utslipp internasjonalt.

«Norges viktigste klimatiltak»

Med det som regjeringen selv kaller «Norges viktigste internasjonale klimatiltak» klarte Brasil på få år å kutte klimagassutslippene drastisk. Selv med utslippsøkning i industri og i alle andre sektorer, førte bevaringen av regnskogen fra 2008 og åra framover til utslippskutt.

DEN MEST UTSATTE STAMMEN I VERDEN: Denne mannen tilhører den mest utsatte stammen i verden og får et spesielt første møte med omverdenen. Video: Mídia Índia og Funai/ Youtube Vis mer

- Dette er et prestisjeprosjekt for Norge og Brasil. Brasil var klimahelten i verden for fem år siden. Ingen land hadde redusert klimagassutslipp mer, og det kom utelukkende som følge av bevaringen av skogen. Siden da har det vært en gradvis forverring. Det har aldri vært så ille som nå. Det er snakk om avskoging, kutt i miljøorganers budsjetter og på det politiske og retoriske planet, oppsummerer Torkjell Leira, Brasil-ekspert og forfatter av boka «Brasil - kjempen våkner».

Norges åtte milliarder kroner i bidrag virker å ha fått en sur ettersmak under president Bolsonaro - med kallenavnet «Tropenes Trump». Han har tidligere uttalt at Brasil er som en jomfru Vesten vil voldta. 64-åringen mener at Amazonas er et brasiliansk anliggende som andre land ikke har noe med.

Bare sju måneder inn i presidentskapet hans har avskogingen av Amazonas økt med 39 prosent.

Åtte milliarder

Ekspertene peker på at jord- og landbruket har enorm innflytelse over den sittende høyreregjeringen. Brasil har i praksis lagt ned styret i Amazonasfondet og den tekniske komiteen som skal ha kontroll med investeringene, noe som har ført til at Norge mener avtalen med Brasil er brutt og dermed struper utbetalingen for 2018.

- Er dette åtte milliarder Norge har kastet ut av vinduet?

- Tvert imot - det er vel investerte penger. Det har bidratt til det avskogingsfallet man har hatt i Brasil de siste ti åra. Man har støttet konkret med penger til viktige tiltak blant urfolk og miljøorganisasjoner, men aller mest har gått til statlige og delstatlige organer. Alt har går til prosjekter for å minske avskoging, sier Leira, som var Amazonas-rådgiver i Regnskogfondet fram til 2011.

Amazonasfondet

  • Amazonasfondet ble lansert i 2008 av brasilianske myndigheter, og alle kan bidra til det. Bidragene mottas ut ifra hvor store reduksjoner i avskogingen i Amazonas Brasil oppnår.
  • Norge har siden 2008 bidratt med 8,3 milliarder til fondet.
  • Tyskland bidro fram til 2014 med over 200 millioner kroner, og har forpliktet seg til å støtte med en milliard kroner fram til 2020.
  • Prosjektene Amazonasfondet støtter skal bidra til bærekraftig utvikling i Amazonas-regionen.
  • I januar erklærte Brasils miljøminister Ricardo Salles at Amazonasfondet kan bli lagt ned.

- Tatt helt av

Ifølge Leira stagnerte bevaringen først under tidligere president Dilma Rousseff.

- Det har tatt helt av under Bolsonaro. Både miljøvernministeren og presidenten virker å være fullstendig uinteressert i bevaring av regnskogen. Vitenskapen er klokkeklar. Bevaring av regnskogen er viktig for hele Sør-Amerika og for de globale klimaendringene. Store deler av regnskogen kan bli til en savanne, som vil ha enormt alvorlige konsekvenser for Brasil og dets jordbruk, blant annet på grunn av tørke. Men Bolsonaro er selv en klimaskeptiker, sier Leira.

- Dreper hvaler

Den rabulistiske presidenten hadde også et kontant svar å gi Norge.

- Norge, er ikke det landet som dreper hvaler oppe på Nordpolen? Som utvinner olje der? De har ingenting å tilby oss, uttaler president Jair Bolsonaro til brasiliansk presse i kjølvannet av at Norge skrudde igjen deler av pengekrana.

For få dager siden annonserte også Tyskland, som sammen med Norge finansierer hele Amazonasfondet, liknende kutt.

- Ta pengene og hjelp Angela Merkel med å plante skog i Tyskland, sa Bolsonaro videre.

- Det er hardt mot hardt og retorikk man har hørt fra jordbrukslobbyen og enkelte krefter i militæret tidligere, sier Leira.

- Skittkasting

- Har han et poeng når han forsøker å vise norsk hykleri?

- Nei, jeg synes ikke han har et poeng. At land både kan være oljeprodusenter og beskytte miljøet har man mange eksempler på. Både Norge og Brasil er slike land. Dette er skittkasting og utspekulert debatteknikk fra Bolsonaro.

UNDERVANNSVERDEN: Det regnet så mye at turstien i Amazonas havnet under vann. Videoen til parkvakt Waldemilson Vera av turstien er sett av millioner på nett. Det krystallklare vannet skapte en eventyrverden i noen timer før vannet trakk seg tilbake igjen. Video: Video: Waldemilson Vera /Recanto Ecologico Rio da Prata Vis mer

Leira mener avtalen, som først ble initiert av Brasil, har vært gunstig for landet. Delstatsmyndighetene i Amazonas har også uttrykt ønske om å opprettholde samarbeidet med Norge.

- Bolsonaro burde være opptatt av hvordan han kan få til økonomisk utvikling og beskytte så mye skog som mulig, sier Leira.

- Indonesia lyspunkt

Selv om det under den sittende brasilianske regjering ser mørkt ut for satsingen i Brasil, peker Leira på utviklingen i Indonesias regnskog som et lyspunkt.

- Det har vært en tilsvarende stor satsing i Indonesia. Der har det gått veldig sakte, men nå løsner det etter ti års intens jobbing. Det er det aller største lyspunktet i det globale arbeidet. Samtidig foregår arbeidet mot avskogingen lokalt i Brasil, hos urfolk og miljøbevegelser. Også i Brasils næringsliv og landbruk er det interesse for bevaring. Dette står ikke bare og faller på Amazonasfondet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer