EDRUELIGHET: Stefan Heggelund, Høyre-representant på Stortinget, etterlyser edruelighet i budsjettdebatten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EDRUELIGHET: Stefan Heggelund, Høyre-representant på Stortinget, etterlyser edruelighet i budsjettdebatten. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

STATSBUDSJETTET

- Struping?! Hæh! 11 milliarder!

- Skummelt å fremstille det som at frivilligheten strupes når den får 11 milliarder kroner av statsbudsjettet, sier Stefan Heggelund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stefan Heggelund mener det er på tide å tenke prinsipielt for frivillige organisasjoner som mottar penger over statsbudsjettet.

- Det er gode grunner til at frivillighet skal være på statsbudsjettet, fordi de utfører viktige samfunnsoppgaver. Det er mange organisasjoners store drøm å bli en egen post i statsbudsjettet.

- Da påhviler det de organisasjonene som allerede er der et ekstra ansvar å bruke ressursene sine på en best mulig måte, sier Høyre-representanten.

Bevissthet

Stefan Heggelund påpeker at alle framskrivinger viser at det blir en kamp for å bevare velferdsstaten for framtidas generasjoner.

- Derfor må både organisasjonene og alle andre være bevisst på at vi driver på en effektiv måte, og at vi alltid ser etter hvordan pengene kan brukes mer effektivt.

- Jeg synes det er skummelt at det fremstilles som at frivilligheten strupes. Den får ca. 11 milliarder kroner i dette budsjettet. 11 milliarder! Vi må forstå hvor mye penger dette er. Vi må reflektere over den politiske kulturen vi har fått av å være så rike, og hvilke konsekvenser det har for velferdsstatens bæreevne, når slike summer omtales som struping. Struping?! Hæh! 11 milliarder!

Primæroppgavene

Heggelund advarer mot krisemaksimering.

- Man hører ofte at en organisasjon eller ulike aktører på et felt sier de må kutte i primæroppgavene hvis de opplever et lite kutt. Se for eksempel på folkehøgskolene, de gjør akkurat dette nå.

- Men nei, det er ikke forventet at man kutter i primæroppgavene. Det er forventet at man konsentrerer seg om primæroppgavene, at man leter etter bedre måter å drive på, eventuelt at man også jobber for å få andre inntektskilder, sier Høyre-politikeren.

- Slag i ansiktet

Reaksjonene i folkehøgskolemiljøet har vært sterke etter kuttforslaget i statsbudsjettet.

- Når regjeringen foreslår kutt i folkehøgskolen, så framstår det som et slag i ansiktet på unge og på alle som jobber i dette viktige skoleslaget. I tillegg rammer det de mange små og store kommuner der den lokale folkehøgskolen er en sentral kulturarena, arbeidsplass og et samlingspunkt for unge og gamle, heter det i en uttalelse fra Øyvind Brandt, leder i Folkehøgskoleforbundet og Edgar Fredriksen, leder i Noregs Kristelege Folkehøgskolelag.

Støtte fra KrF og Venstre

Folkehøgskolekuttet vil åpenbart bli tema i budsjettforhandlingene mellom de borgerlige partiene. Både Venstre og KrF har avgitt støtteerklæringer.

- Vi appellerer nå til opposisjonspartiene om at de stopper forslaget til kutt i statsstøtten til folkehøgskolene og i studiestøtten til folkehøgskoleelevene. Det har aldri vært mer bruk for folkehøgskole i Norge. Det går et rekordstort antall ungdommer på en av de 80 norske folkehøgskoler. Derfor framstår det som absurd når regjeringen nå foreslår å kutte i dette viktige tilbudet, hevder Øyvind Brandt og Edgar Fredriksen.

Folkehøgskolene er langt fra de eneste som opplever kutt.

Over 30 frivillige organisasjoner under Landbruksdepartementet, som 4H, NOAH, Natur og Ungdom og Dyrevernalliansen, mister statsstøtte. Det gjør også organisasjoner som jobber med fri rettshjelp, som Juridisk rådgivning for kvinner, JussBuss og Gatejuristen, i tillegg til flere andre.

Nøkternhet

Stefan Heggelund mener at alle må være mer edruelige når utgiftene på statsbudsjettet diskuteres.

- Når man sitter på budsjetthøringer, vil man bli overrasket over hvor ofte utgiftsposter framheves som samfunnsmessig lønnsomme, sier Stefan Heggelund.

- Det er de samme argumentene om igjen og om igjen at akkurat den utgiftsposten ikke kan kuttes fordi den er samfunnsmessig lønnsom. Sånn henger det dessverre ikke sammen.

Ansvarlige budsjetter

Heggelund etterlyser forslag på hvordan utgiftene kan reduseres.

- Men slike forslag kommer aldri. Man skal ikke ta sin egen post, men heller ikke komme med forslag til hvordan vi skal ha mer ansvarlige budsjetter i framtida. Den debatten har vi hatt i Norge i alt for mange år.

- Dette handler ikke om det er en blå regjering eller en rødgrønn regjering som styrer butikken. Perspektivmeldingen i 2017, og også i 2013, forteller oss at vi har utfordringer med velferdsstatens bærekraft.

- Vi har tradisjon i Norge for å legge til side penger når vi har gode tider for å bruke når det er dårlige tider. Derfor har vi et noe strammere statsbudsjett nå. Det er både viktig og riktig, sier Stefan Heggelund.