Strutter av selvtillit

Han leder landets største parti. Med fornyet selvtillit slår Carl I. Hagen fast hva han mener er den innlysende vei til det utenriksminister Jan Petersen omtaler som «den europeiske scene».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vi trenger er bedret markedsadgang til EU for vår fisk, og det kan vi få ved å forbedre EØS-avtalen. Å forkludre dette nå med en debatt om medlemskap i EU, er meningsløst, sier Carl I. Hagen.

Han er i strålende humør. Og det med god grunn.

Doblet oppslutning

På et år har han doblet oppslutningen om partiet og ført Frp tilbake til topps på alle målinger.

Lørdag drar han på påskeferie til Spania - med god samvittighet. Han har svar på alt og lar seg ikke målbinde av noe:

- EU sitter og venter på et nytt utspill fra EFTA-landene. Vi burde for lengst tatt initiativet til et felles forsøk på å skaffe oss en bedret markedsadgang for fisk. Island er på hogget, men vi gjør ikke engang et forsøk, doserer han.

- Men bør vi ikke gjøre oss klar for den mulighet at Island kan komme til både å søke og å bli medlem av EU? Ifølge Thorbjørn Jagland vil det gi oss dårligere markedstilgang enn Island, og vi vil til overmål få Island som forhandlingsmotpart hvis vi søker om medlemskap seinere?

- Jagland vet ikke

- Dette vet Jagland ikke noe om. Tingenes tilstand er utmerket for kongeriket! Bedre vår markedsadgang kan vi gjøre via EØS. Og til forskjell fra nå, hvor vi må forhandle om fisk både med Russland, Island og EU, vil vi, hvis Island går inn i EU, ha bare to forhandlingsmotparter.

- Men utviklingen på Island har skapt bekymring på fiskerihold?

- I så fall hadde det haglet med brev og uttalelser til samtlige partiers parlamentariske ledere, og jeg har foreløpig ikke registrert noen antydning til panikk langs kysten. Det som har skjedd er at Thorbjørn Jagland har funnet det halmstrået han har vært på jakt etter.

- Men hvor har du det fra at EU sitter klar og vil gi oss en bedret markedstilgang for fisken vår?

- Poenget er jo at EU som motytelse vil kreve å få den samme markedsadgang hos oss for sine landbruksprodukter. Det vil ikke de andre partiene, men vi vil gjerne kople fisk og landbruk. Kople i vei, sier vi.

FORNØYD: Carl I. Hagen strutter av tilfredshet og selvsikkerhet etter å ha brakt Fremskrittspartiet fra full indre krig til plassen øverst på toppen av alle meningsmålinger i løpet av ett år.