Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stryk stripene

Motstand mot Irak-krigen får amerikanske firmaer til å dysse ned sin nasjonalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORE kaffekopper med den velkjente New York City skyline har alltid vært et fast innslag i hyllene hos kaffekjeden Starbucks - verden over. Ikke nå lenger. De amerikanskpyntede koppene er nå byttet ut med lokale symboler. Hos Starbucks i Paris er dekoren Eiffeltårnet og Starbucks i London bruker røde toetasjes busser som koppedekor. Årsaken er naturligvis å komme den lokale konsument i møte, men også et behov for å ikke flagge selskapets uramerikanske opprinnelse.

IRAK-KRIGEN skapte en utenrikspolitisk splittelse mellom Europa og USA og forsterket den kulturelle kløften mellom de to kontinentene. I utgangspunktet var den tydeligst i USA, da Frankrike satte seg på bakbeina mot en invasjon i Irak for to år siden, startet en hetskampanje mot alt fransk. Restaurantene på Capitol Hill sluttet å kalle sine frityrstekte poteter «french fries» og introduserte dem som «freedom fries». Nå er hevnen her. Amerikanske selskaper som selger på det europeiske marked, må nå dysse ned sin amerikanske bakgrunn for ikke å bli valgt bort av USA-kritiske konsumenter.

DET SKAL IKKE mye til. Den store tyske turoperatøren TUI fikk en rekke rasende e-poster da det ble kjent at selskapet skulle kjøpe ti store passasjerfly fra den amerikanske flyfabrikken Boeing. Mailskriverne var forbannet over at TUI kjøpte amerikansk til sin nye flyflåte. -  Jeg ble sjokkert, jeg har aldri sett noe liknende, sier talsmannen for TUI, Mario Koepers, i en artikkel gjengitt i International Herald Tribune.

-  Vi ser det overalt. Den amerikanske bakgrunnen blir dempet ned hos de store firmaene. Bedriftens nasjonale opprinnelse trer tilbake, sier den tyske pr-konsulenten Anabel Houben i samme artikkel.

MENS DET NORSKE flagget synes vel egnet til å selge - for eksempel sportsklær som ikke har noe med Norge å gjøre, er tilfellet motsatt for det amerikanske flagget. Stjerner og striper strykes villig vekk. Selv det mest uramerikanske av alle produkter, dongeribuksa - må markedsføres med myk internasjonalisme. Dette opprinnelig slitesterke plagget ble oppfunnet under gullrushet i California i 1849 og har vært selve symbolet på amerikansk forbruk og livsstil. I Levi Strauss\' reklamekampanje våren 2005 er alt dubbet til det enkelte mottakerlands språk. Rammen for reklamen er europeisk så det holder, den er en variant av Shakespeares «Midtsommernattsdrøm».

VIL SÅ NOEN innrømme at de toner ned sin amerikanske bakgrunn i markedsføringen? Mannen bak boka «FusionBranding» Nick Wreden, sier at ingen selskaper tør gjøre det. Årsaken formulerer han slik:

-  I det gjeldende politiske klima i USA kan det bety selvmord.