Stryker skattelettelsene

Øystein Djupedal garanterer kommunemilliarder og 2250 kr. i barnehagesats fra 1. januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med SV og de rødgrønne i sjefstolen i Finansdepartementet, blir forslaget om skattelettelser fra avtroppende finansminister Per Kristian møtt med en kald skulder.

- Det er begrenset hva den nye regjeringen kan få gjort av endringer i den korte tiden vi har nå, men jeg kan garantere at det ikke blir 2,8 milliarder i skattelette. Vi prioriterer penger til fellesskapet framfor skattelette, og det vil velgerne merke allerede nå, sier SVs nestleder Øystein Djupedal til etter Bondevik-regjeringens avskjedshilsen til Stortinget i formiddag.

Den nye regjeringen vil ikke komme med detaljer fra sitt skatteopplegg før trykksvarten fra forslaget til Foss og Bondevik har tørket, men alt skal være på plass i et alternativt statsbudsjett om få uker.

Djupedal gir to konkrete løfter i de rødgrønnes budsjettopplegg: Kommunene skal få 5,4 milliarder mer i frie midler og maksprisen i barnehager blir 2.250 kroner i måneden fra 1. januar 2006. Skoler og eldreomsorg skal også få merke direkte med positivt fortegn at vilkårene blir bedre, sier Djupedal.

- Stortingsflertallet kommer til dekket bord. Slik rundet Per Kristian Foss av dagens finanstale. Djupedal smiler av den hilsenen. - Det meste av alt som går bedre er et resultat av høyere oljepriser, ikke av vellykket politikk, mener SV-nestlederen.

Arbeiderpartiets nestleder Hill Martha Solberg er mindre konkret, men likevel klar på to hovedpunkter: det blir mer til kommunene og skolesektoren.

Senterpartiets nestleder Ragnhild Meltveit Kleppa er også klar på et par endringer som kommer fra nyttår: - Det blir 5,4 milliarder mer til kommunene og det blir en mer sosial skattepolitikk enn det som er foreslått i dag.

Skyggeboksing

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Siv Jensen har både pluss og minus i sin kommentar til budsjettforslaget:

- Det er mye bra i skatteopplegget, mens særlig forslaget til helsebudsjett er en stor skuffelse. Men budsjettforslaget fra Bondevik og co er jo ren skyggeboksing.

- Flere av disse forslagene vil jo aldri få gjennomslag i Stortinget selv om det er begrenset hva den nye regjeringen rekker å komme opp med av endringer i denne omgang.

For dyrt

Venstre-leder og avtroppende statsråd Lars Sponheim, ønsker den nye regjeringen lykke til, men heller kaldt vann i blodet på de som venter gull og grønne skoger.

- Løftene til de rødgrønne er altfor dyr. De trenger all den arbeidsro de kan få og regne på hvordan de skal innfri det voldsomme løftedokumentet fra Soria Moria.

Avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik trakk mer langsiktige linjer i sin avksjedshilsen til Stortinget:

- Det aller viktigste for dere som fortsatt skal arbeide her er å være til hjelp for de som trenger det aller mest både innenlands og ute i verden, var Bondeviks siste ord før han dro til Kongen med regjeringens avskjedssøknad.

LOVER Å FJERNE SKATTELETTENE:</B> Øystein Djupedal.
IKKE FORNØYD:</B> Statsbudsjettet raserer sykehusene, ifølge Siv Jensen.
SOLGBERG:</B> Vil ha mer til skole.