STRI JOBB: Stryn-ordfører Sven Flo fikk en naturkatastrofe i fanget etter to måneder i jobben. MMS-foto: Halldor Hustadnes
STRI JOBB: Stryn-ordfører Sven Flo fikk en naturkatastrofe i fanget etter to måneder i jobben. MMS-foto: Halldor HustadnesVis mer

Stryn-ordfører fikk «katastrofedebut»

Den ferske Stryn-ordføreren fikk en naturkatastrofe til jul. Nå vurderer han å evakuere et helt bygdelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRYN (Dagbladet): - Vi har folk som har mistet huset og alt inventar, sier Stryn-ordfører Sven Flo (H).

Han har jobbet natt og dag for å finne løsninger for de 7500 innbyggerne i kommunen, som i kveld har vært uten strøm og mobildekning i to døgn.

Isolert Tidligere i dag ble alvoret enda mer påtrengende, da innbyggerne i den lille bygda Flo ble isolert av en serie massive jord- og steinras.

- Vi har hatt båt over til Flo, og gått fra dør til dør hos dem som bor der, og vi kan avkrefte at folk er tatt av rasene, sa han til Dagbladet i halv seks-tida i kveld.

Likevel hadde han ikke blåst faren over.

- I løpet av natta kommer vi til å vurdere om vi skal evakuere Flo, sier han til Dagbladet.

Store skader Ordføreren begynte i jobben 11. oktober. Drøyt to måneder senere fikk han den største naturkatastrofen på mange år i fanget.

- Det er utrolig store skader på låvebygg, hus, strømnett og veinett, sier han.

Det har tidligere vært rapportert om ei eldre kvinne som satt igjen alene i kjelleren, mens taket og det meste av huset ble tatt av vinden.

De siste to døgnene har Sven Flo sittet nesten døgnet rundt i en kriseledelse på 4-5 personer i Stryn Omsorgssenter, som har nødaggregat som gir tilgang på elektrisk strøm, og satellitt-telefon.

Skrev krisemelding I dag sendte han ut ei håndskrevet krisemelding som er kopiert opp og sendt ut med ordonnans til alle husstander i kommunen. Et femtitall frivillige fra Røde Kors har hjulpet til med blant annet å bære rundt denne krisemeldinga.

- Jeg gjorde det slik for å gi et signal om at ting ikke er oppe å gå, og så er det en personlig form for kommunikasjon, sier Sven Flo til Dagbladet.

I meldinga ber han blant annet alle om å holde seg mest mulig i ro.

For Stryn kan skadene fra Dagmar bli større enn nyttårsorkanen som herjet i 1992. Heldigvis er det ikke meldt om at dødsfall, selv om folk har fått for eksempel kuttskader når de har prøvd å ta vare på husene sine.

Like før klokken 18.00 skal strømmen ha kommet tilbake i Stryn. Dekningen på mobil- og fastnettet vil trolig gjenopprettes i løpet av kvelden, skriver NRK.

KRISEMELDING: Ordfører Sven Flo sendte ut en håndskrevet krisemelding til alle i kommunen. MMS-foto: Halldor Hustadnes
KRISEMELDING: Ordfører Sven Flo sendte ut en håndskrevet krisemelding til alle i kommunen. MMS-foto: Halldor Hustadnes Vis mer