Student dømt for svindel

En tidligere student er dømt for å svindle NAV fra 2003-03. Nå må hun betale tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En tidligere kvinnelig student er dømt for å trygdejuks, melder Stavanger Aftenblad.

Den 29-årige kvinnen ble i Stavanger tingrett dømt til 45 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Hun må også betale tilbake beløpet som gjenstår, litt over 104 000 kroner.

Svindleren fikk utbetalt arbeidsledighetstrygd for over 12 måneder mellom 2002-2003. På den tiden var hun egentlig student ved daværende Høgskolen i Stavanger.

Tar flere

I løpet av 2006 ble 1690 personer anmeldt for å ha svindlet trygdeordninger i NAV. Det er en økning fra 2005 på 449 tilfeller. Avdekket svindel beløp seg til 188 millioner kroner. Det er først og fremst misbruk av dagpenger og stønad til enslige forsørgere som nå øker.

NAV informerer at etaten kommer til å utføre skjerpet kontroll med dagpengejuks.

- Årsaken til økningen at flere dagpengebedragere blir tatt, er skjerpet kontroll – både gjennom saksbehandling og ved maskinell kontroll, sier direktør for kontroll og innkreving i NAV, Magne Fladby til Dagbladet.no.

- De som er ute etter å misbruke støtteordninger og systemet, skal vite at alle som mottar støtte kan regne med å bli sjekket i løpet av en stønadsperiode når de mottar dagpenger. I mindre alvorlige tilfeller utestenges personer fra dagpengeordningen i en viss periode, informerer Fladby.

Lurte for en million

- Er det lett å lure NAV?

- Det er kanskje bra at folk får vite at beløp over 60 000 kroner i utgangspunktet kvalifiserer til ubetinget fengsel og tilbakebetaling. Noe som er ganske streng straff sammenliknet med annen økonomisk kriminalitet, sier Fladby.

Han innrømmer imidlertid at NAV har hatt verstingtilfeller med uføretrygd der de har urettmessig fått utbetalt over en million kroner.

- De aller fleste er ærlige, NAV ønsker ikke å mistenkeliggjøre folk som på grunn av livssituasjon trenger støtte, presiserer Fladby.