Student fant Einstein-manuskript

Fingeravtrykkene til supergeniet kan skimtes på manuskriptet som ble funnet på Leiden-universitetet i Amsterdam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manuskriptet viser ideer fra en av Einsteins mest kjente teorier som ble publisert i en avhandling i 1925. Masterstudenten Rowdy Boeyink fant også annet hittil ukjent materiale, blant annet et brev til den danske fysikeren Niels Bohr, skriver Associated Press.

Fingeravtrykk og kruseduller

- Det var ganske spennende da en av studentene som jobbet med sin masteroppgave oppdaget det skjøre manuskriptet skrevet med Einsteins karakteristiske kruseduller, sier professor Carlo Beenakker til AP.

- Du kan til og med se Einsteins fingeravtrykk noen steder, og manuskriptet er fullt av notater og understrekinger fra redaktøren, legger Beenakker til.

Gjesteforeleser ved universitetet

Tyskfødte Einstein var en hyppig gjesteforeleser ved universitetet i 1920-årene på grunn av vennskapet med fysikeren Paul Ehrenfest. Det var blant denne fysikerens papirer at Einsteins manuskript ble funnet.

Papirene viser Einsteins teori om gass som klumper seg sammen til et større ene-atom. Dette kan skje ved maksimalt lavt temperatur, 273 minusgrader, der gasspartiklenes energi er så lav at de klumper seg sammen.

Denne teorien ble utviklet i samarbeid med den indiske fysikeren Satyendra Nath Bose. Senere ble teorien gitt navnet Bose-Einstein kondensering, skriver AP. Terorien ble bekreftet da fysikerne Eric Cornell og Carl Wiemann ved Colorado-universitetet gjorde forsøk med gasser i 1995. For dette ble de belønnet med Nobel-prisen i 2001.

GJESTEFORELESER: Albert Einstein var gjesteforeleser på Leiden-universitetet i Amsterdam i 1920-årene.
FINGERAVTRYKK: Dette er manuskriptet en student fant i arkivet på Leiden-universitetet. Einsteins notater og fingeravtrykk kan skimtes på arkene, hevder professorer.