Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Student får svi for ærlighet

Den danske studenten (26) ringte straks politiet da hun fant 650 000 kroner i en container. Nå risikerer hun å selv måtte svi på pungen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i mars i år at den kvinnelige studenten fant flere poser med pengesedler i en avfallscontainer i den danske byen Odense. Kvinnen tilkalte politiet, som kunne telle opp 620 000 danske kroner - mer enn 650 000 norske kroner. Studenten visste ikke at at hun snart skulle risikere å måtte betale for å være bunn ærlig.

Finnerlønn til besvær

Etter at det uvanlige containerfunnet ble kjent, gjorde flere personer krav på pengene. Men politiet fant raskt fram til den rettmessige eieren, en eldre kvinne som hadde kastet sparepengene sine ved et uhell. I samsvar med loven, og etter eierens ønske, fikk den ærlige 26-åringen ti prosent av summen som finnerlønn: 65 000 kroner.

Høres det ut som en studentdrøm? Neppe. For den ærlige kvinnen mottar månedlige studiestipend, og har i henhold til danske regler ikke lov å tjene mer enn 5500 danske kroner i måneden. Siden finnerlønn regnes som skattepliktig inntekt, har hun et problem. Med finnerlønna på 65 000 kroner sprenger hun nemlig den samlete inntektsgrensa for studenter.

I praksis betyr det at den deltidsarbeidende 26-åringen snarest mulig må vinke farvel til enten studiestøtta eller til finnerlønnen, for å unngå å bli straffet økonomisk av danskenes svar på Lånekassa.

I verste fall risikerer den ærlige kvinnen å måtte betale tilbake studiestøtten med sju prosent straffegebyr, fordi hun har tjent for mye i løpet av studieåret, skriver den danske avisa Berlingske Tidende.

Frustrert

Visepolitimester Arne Gram i Odense-politiet er imponert over kvinnens ærlighet. Det er også byens avislesere, som har kunnet følge sakens utvikling som en føljetong i spaltene. Politiet har tidligere måttet beklage at politiet ikke kan gjøre noe med reglene, og skjønner at studenten er frustrert over alle problemene pengene har brakt med seg.

- Jeg synes det er leit at det rammer nettopp denne unge kvinnen, sier Gram til lokalavisa Fyns Stiftstidende.

Selv ønsker ikke den uheldige finneren å stå fram med navn og bilde i mediene. Hun er lei av hele saken, som har utviklet seg til et byråkratisk dilemma:

- Jeg er fristet til å si: Gid jeg aldri hadde funnet pengene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media