Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Student fjernet sensur på Pentagon-rapport

Om drapet på den italienske agenten Nicola Calipari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lørdag la amerikanske myndigheter fram sin rapport om hva som skjedde da Calipari ble skutt og drept på en amerikansk veisperring i Irak 4. mars i år.

Sammen med en annen italiensk etteretningsagent fraktet Calipari det løslatte italienske gisselet, journalisten Giuliana Sgrena, til flyplassen i Bagdad da de amerikanske styrkene åpnet ild mot bilen.

Lørdag la amerikanerne fram en 40 siders rapport som konkluderte med at de amerikanske soldatene involvert i skytingen ikke bør straffes. Rapporten var sensurert av Pentagon før offentliggjøringen.

To museklikk unna

I går kunne italienske medier legge fram detaljer fra rapporten, inkludert de sensurerte delene.

Ifølge BBC var det en gresk medisinstudent ved universitetet i Bologna som surfet på nettet tidlig søndag, og «oppdaget at han ved to enkle klikk på datamusa kunne gjenopprette sensurerte deler av rapporten».

Studenten gjorde italienske aviser oppmerksom på hvor enkelt dette var, og avisene la umiddelbart ut den fullstendige teksten på sine nettsteder.

Avisa La Republica har den sensurerte rapporten i .pdf-format, og den usensurerte som et Word-dokument. Begge varianter finnes også hos avisa Corriere della Sera.

SENSURERT: Dette er den sensurerte utgaven av Pentagon-rapporten. Ved å kopiere den svartmerkede teksten og lime den inn i en Word-fil, forsvinner sensuren. Foto: AP/Scanpix
SENSURERT: Dette er den sensurerte utgaven av Pentagon-rapporten. Ved å kopiere den svartmerkede teksten og lime den inn i en Word-fil, forsvinner sensuren. Foto: AP/Scanpix Vis mer

En kjapp titt på pdf-fila viser at den greske studenten ikke trengte å være noe datageni for å knekke kodingen: Det er bare å markere teksten bak de svarte feltene, kopiere den og lime dem inn i et enkelt tekstbehandlingsprogram som Word eller Notepad. Dermed får man en fullt lesbar utgave av rapporten.

Anbefaler nye rutiner

Blant opplysningene som var sensurert bort, var navnene og graderingene til de amerikanske soldatene som var involvert i skytingen. De sensurerte delen skal også avsløre hvilke retningslinjer som gjaldt for den amerikanske vaktposten.

Pentagon skal også ha sensurert bort en del av rapporten der det anbefales at den amerikanske hæren endrer prosedyrene sine for å gi bedre og klarere varselsignaler til kjøretøyer som nærmer seg.

Det er grunn til å tro at Pentagon etter dette vil endre sine prosedyrer for å kontrollere sensurerte rapporter de offentliggjør på nettet.

Krangler om hendelsesforløpet

Det råder sterk uenighet mellom italienerne og amerikanerne om hva som egentlig skjedde 4. mars.

  • USA hevder at bilen til de italienske agentene nærmet seg vaktposten i høy fart. De sier at soldatene forsøkte å signalisere med armer, lys og varselskudd før de skjøt på bilen.
  • Italia sier at de hadde tatt alle nødvendige kontakter med amerikanerne for å sørge for sikker passasje. De fastholder at sjåføren stoppet bilen umiddelbart da et lys blinket på ti meters avstand. Samtidig ble det skutt inn i bilen i 10-15 sekunder, ifølge italienerne.

To italienere var invitert av amerikanerne til å delta i USAs granskning av episoden. De to returnerte imidlertid til Roma før rapporten ble lagt fram og protesterte mot det de hevder var mangel på objektivitet i bevisførselen, skriver BBC.

Italiensk rapport i dag

Italia har laget sin egen rapport, der de ifølge lekkasjer til italienske medier tilbakeviser påstandene i den amerikanske rapporten punkt for punkt. Italienerne har blant annet hentet bilen Calipari satt i til Roma for tekniske undersøkelser.

Den italienske rapporten skal legges fram i dag, skriver AP.

Aviser i Italia trykte i går det de hevder er utdrag fra rapporten. Den skal blant annet fastslå at amerikanske myndigheter ble informert om redningsaksjonen flere timer i forveien, og om løslatelsen 25 minutter før Calipari ble skutt.

REDDET: Journalisten Giuliana Sgrena i den italienske kommunistavisen Il Manifesto i aksjonen som kostet Nicola Calipari livet.
DREPT:</B> Den italienske etteretningsagenten Nicola Calipari.
BILEN: Dette skal være bilen Calapari og den andre agenten fraktet Giuliana Sgrena i da amerikanske soldater åpnet ild mot dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!