Student kom tilbake med kniv etter refs fra skoleledelsen

23-åring fra Romania nekter varetekt etter tragedien på Hornsjø. Firebarnsfaren Gert Olsen (54) drept - rektorkone skadd.

RAMMET AV TRAGEDIE: Styreleder Øyvind Wistrøm snakker om tapet av vennen gjennom 35 år, som ble knivstukket og drept i den brune bygningen bak i går kveld. Til venstre i bildet ligger høyfjellshotellet, til høyre ligger den delen som skolen bruker, og der elevene bor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
RAMMET AV TRAGEDIE: Styreleder Øyvind Wistrøm snakker om tapet av vennen gjennom 35 år, som ble knivstukket og drept i den brune bygningen bak i går kveld. Til venstre i bildet ligger høyfjellshotellet, til høyre ligger den delen som skolen bruker, og der elevene bor. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HORNSJØ (Dagbladet): Den 23 år gamle studenten fra Romania hadde fått refs av skoleledelsen med trussel om å bli kastet ut av skolen dersom han ikke ble flinkere til å følge undervisningsopplegget.

Seinere på kvelden oppsøkte han lederen for skolen og lederen for hotellet i ekteparets leilighet på Hornsjø Høyfjellshotell.

Der ble den 54 år gamle hotellsjefen Gert Olsen drept med kniv, og hans 52 år gamle kone, som er skolesjef for Stiftelsen Den Reisende Folkehøgskole, lettere knivskadd.

- Kvinnen har vært sammen med et av parets barn hele dagen, og har det etter forholdene bra, sier styreformann for hotellet og styremedlem i folkehøgskolen, Øyvind Wistrøm (60), til Dagbladet.

I kveld, nærmere et døgn etter knivtragedien, sto fortsatt ekteparets hund utenfor endeleiligheten på hotellet der drapet skjedde.

Fire barn Ekteparet har fire barn. Tre av barna bor i Sør- og Mellom-Amerika og viderefører foreldrenes engasjement for utviklingsprosjekter. Ikke alle var i ettermiddag varslet om tragedien i foreldrenes hjem på høyfjellet ovenfor Øyer og Lillehammer like før midnatt natt til tirsdag.

- Dette er en tragedie for alle. Olsen var en enormt idealistisk person som brukte hele sitt voksne liv til oppgaver han brant for i utviklingsland. Han har aldri vært i nærheten av å bli assosiert med voldsepisoder, sier styreformann i hotellet og styremedlem i folkehøgskolen, Øyvind Wistrøm (60), til Dagbladet.

Han ble oppringt hjemme i Horten natt til tirsdag om den alvorlige episoden, og han skjønte straks hvem som var drept, da han hørte alderen i nyhetssendinger tidlig på morgenen.

Startet skolen i 1978 For Wistrøm, som er lektor ved lærerutdanningen på Høgskolen i Vestfold, var budskapet fra Hornsjø en dobbel tragedie.

Sammen med den drepte 54-åringen var han en av gründerne bak Den Reisende Folkehøgskole, og skolens første rektor i de første turbulente åra fra 1978. Skolen, som kjøpte det konkursrammede hotellet en snau time fra Lillehammer, mistet etter hvert tilskuddene fra norske myndigheter, og kom i fokus for sine bånd til den kontroversielle danske Tvind-bevegelsen. Wistrøm var også direktør på hotellet før han begynte å jobbe i det «ordinære» norske skolesystemet.

Det er mellom 25 og 30 studenter ved skolen - ingen av dem fra Norge. Fem lærere forbereder elevene på et halvt års utplassering i praktiske prosjekter i Afrika og India. De fleste studentene på Hornsjø denne vinteren skal jobbe med leseopplæring, treplanting, gatebarn eller hiv/aids-prosjekter i Mosambik eller Zambia.

Gjennom noen av studentene og ansatte har Wistrøm dannet seg et bilde av hva som skjedde den tragiske dagen.

Kalt inn på teppet Kontroversene skal ha startet da 23-åringen, som bare hadde vært på Hornsjø i to måneder, ble kalt inn på teppet fordi han ikke fulgte opplæringsprogrammet godt nok. Seks måneders undervisning om samfunn, språk og internasjonale språk skal gjøre studentene klare til å fungere i et utviklingsprosjekt.

- Det er undervisning som på en ordinær skole med daglige klasser og oppfølging av oppgaver. I etterkant kan det virke som 23-åringen følte at hele karrieren var truet. Andre elever har sagt at han gikk mye for seg selv, men det kom som lyn fra klar himmel at noe sånt kunne skje. Noe i nærheten av denne tragedien har aldri skjedd i skolens 34-åringe historie, sier Wistrøm, som roser Øyer kommune for den oppfølgingen kriseteamet der har gjort.

Samtlige studenter og ansatte har bestemt seg for å bli på hotellet og skolen, og om noen dager vil styret drøfte om det blir endringer resten av skoleåret.

Nekter fengsling 23-åringen blir framstilt for varetekstfengsling i Sørgudbrandsdal tingrett onsdag, siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Ifølge forsvareren, advokat Christian Wefling, har 23-åringen allerede sagt fra at han vil motsette seg varetektsfengsling.

- Betyr det at han ikke vedkjenner seg forholdet han er siktet for?

STANDHAFTIG: På utsiden av huset hvor ugjerningen skjedde står ekteparets hund i lenke og piper, nærmere et døgn etter drapet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STANDHAFTIG: På utsiden av huset hvor ugjerningen skjedde står ekteparets hund i lenke og piper, nærmere et døgn etter drapet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det vil jeg ikke kommentere, men han forklarte seg greit og ryddig da jeg snakket med ham via tolk før politiavhørene, sier Wefling til Dagbladet.

Politiinspektør Olav Sørby i Gudbrandsdal politidistrikt bekrefter at politiet har beslaglagt en kniv.

I alt sju studenter, ansatte og hotellgjester utenom skolen har vært innkalt til politiavhør tirsdag, etter det Dagbladet forstår.

Et ambulansehelikopter kom til Hornsjø natt til tirsdag, men den 54 år gamle hotellsjefen var død før ankomst sykehuset i Lillehammer. Han skal ha blitt knivstukket i ryggen.

Jobbet først Den siktede 23-åringen har forklart til sin forsvarer at han har vært sju måneder i Norge.

Men han har bare vært to måneder på Hornsjø. Det stemmer med studiekarrieren for mange av elevene fra Øst-Europa.

- De må selv betale skolepengene på 50 000-60 000 kroner, og mange østeuropeere jobber først her i landet for å finansiere studiet. Det er ingen norske studenter her i år fordi studiet ikke gir noen poeng i det norske systemet. Men for ungdom fra mange andre nasjoner er dette et springbrett ut i verden. De siste par åra har det blant andre vært srtudenter her fra Polen, Tsjekkia, Romania, Kina, Japan, Sør-Korea og Algerie - for å nevne noen land jeg kommer på i farta, sier Øyvind Wistrøm.

Elever og ansatte har bedt om å bli skjermet fra media de første dagene.

Skolen er en del av One World Institute, som har tilknytning til den danske Tvind-bevegelsen - i Norge mest kjent for de gule klesinnsamlingsboksene til UFF (U-landsfjelp fra folk til folk).

ÅSTEDET: Hornsjø Høyfjellshotell i Øyer. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ÅSTEDET: Hornsjø Høyfjellshotell i Øyer. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer