Student laget rørbombene

FBI har lett intenst etter rørbombemannen. Sporene førte dem til studenten Luke John Helder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI har lett intenst etter mannen som står bak de 18 rørbombene. Rørbombene har vært lagt i postkassene til folk i den amerikanske midtvesten, i statene Nebraska, Iowa, Texas, Colorado og Illinois.

Terrorisme

De første bombene ble funnet på fredag. Bare flaks har ført til at ingen er drept eller hardt skadet. Seks av ofrene fikk lettere skader da de åpnet postkassene sine.

Til hver bombe lå et brev om urettferdighet, byråkrati og fattigdom.

FBI kaller rørbombene for «innenlands terrorisme».

I går etterlyste FBI studenten Luke John Helder (21). Kort tid etter at etterlysningen gikk ut, kjente en motorsyklist igjen Helders bil og varslet politiet. Politiet forfulgte Helder på motorveien og var i kontakt med ham på mobiltelefonen, skriver USA Today.

Helder var bevæpnet og skal ha rettet en pistol mot sitt eget hode da han ble arrestert.

Tidligere på dagen snakket faren med 21-åringen på telefon. Han ba sønnen om å overgi seg til politiet.

- Vær så snill å ikke skade noen andre. Du har fått oppmerksomheten du ønsket. Nå er det på tide å snakke, sa han. Til pressen sa han at Luke Helder ikke er farlig.

Ville ha oppmerksomhet

- Jeg tror at Luke bare vil uttrykke seg om hvordan landet blir styrt. Jeg tror at han vil at folk skal høre på ideene hans, og det er ikke mange nok som lytter til ham. Han tror at dette hjelper.

21-åringen studerer industridesign ved University of Wisconsin-Stout. Han har egen hjemmeside på nettet og beskriver seg selv som en musikkelsker som er opptatt av kjæresten og av å chatte på nettet. En professor beskriver ham som «søt og avslappet».

Han kan ha blitt avslørt av et leserinnlegg til studentavisa på universitetet. Leserinnlegget var underskrevet med fullt navn. Den første delen av leserbrevet var nærmest identisk med brevene som har fulgt med rørbombene.

VILLE HA OPPMERKSOMHET:</B> Luke Helder (21) beskrives som omgjengelig og hyggelig. På søndag hadde han bursdag. Nå risikerer han 40 års fengsel.
SPREDTE FRYKT:</B> Folk fikk beskjed om å la postkassene sine stå åpne etter at de første rørbombene ble funnet.