Student ville drepe Bush

I dag ble arabisk-amerikanske Ahmed Omar Abu Ali (24) funnet skyldig i attentatplaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En føderal jury i USA fant Ahmed Omar Abu Ali skyldig i å ha støttet terrornettverket al-Qaida, samt å ha deltatt i en sammensvergelse for å ta livet av den amerikanske presidenten, melder nyhetsbyrået AP.


Juryen trodde ikke på Abu Alis påstand om at saudisk politi torturerte en falsk tilståelse ut av ham.

24-åringen risikerer livstid i fengsel når straffeutmålingen blir klar i februar.

- Som alle vet har juryen talt, men kampen er ikke over. Vi vil bruke rettssystemet for å bevise vår klients uskyld, sier Abu Alis forsvarer Khurrum Wahid til AP.

Arrestert i Saudi-Arabia

Halvt jordanske Ahmed Omar Abu Ali er amerikansk statsborger. Han er født og oppvokst i Virginia, men i 2002 dro han til Medina i Saudi-Arabia for angivelig å studere islam. I juni 2003 ble han arrestert på byens universitet.


Han tilsto etter kort tid at han tilhørte Osama bin Ladens terrororganisasjon al-Qaida, og at han hadde deltatt i planleggingen av flere terroraksjoner.

En av planane var ifølge aktoratet at Abu Ali personlig skulle utføre et attentat mot George Bush, og deretter etablere seg som leder av ei terrorcelle i USA. Studenten skal ha planlagt enten å skyte Bush eller å utløse en bilbombe i nærheten av presidenten.

I RETTEN: Tegningen viser 24-åringen i grønn drakt til venstre. Ved siden av ham står en av forsvarerne. Foto: SCANPIX/AP
I RETTEN: Tegningen viser 24-åringen i grønn drakt til venstre. Ved siden av ham står en av forsvarerne. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Torturert

24-åringens forsvarer hevder imidlertid at deres klient ble pisket og torturert av saudisk sikkerhetspoliti, og at hele tilståelsen er oppdiktet.

Ifølge Khurrum Wahid ble Abu Alis navn oppgitt av et arrestert al-Qaida-medlem, som ofret en uskyldig mann for å beskytte terrornettverket.

- Tror du det er mest sannsynlig at al-Qaida-gutta ville oppgitt en åndsfrende i organisasjonen, eller en hvem-som-helst på universitetet i Medina? sa forsvareren da han holdt sin sluttprosedyre i retten forrige uke.

- Ville bli terrorist

Påtalemyndigheten mener på sin side at forsvarets teori er fullstendig feil. De mener Abu Ali aldri ble mishandlet, og at han avla en frivillig tilståelse.


Aktor Stephen Campbell hevder 24-åringen i utgangspunktet dro til Saudi-Arabia fordi han ville bli en terrorist, og at han møtte framstående al-Qaida-medlemmer mens han var i Medina.

- Det virkelige formålet med utdanningen hans ble snart tydelig. I stedet for å studere den islamske loven, deltok han i all hemmelighet i treningsleire for terrorister, sier Campbell ifølge AP.

FUNNET SKYLDIG: Den arabisk-amerikanske studenten Ahmed Omar Abu Ali (24) skal ha planlagt et attentat mot president Bush.