Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studentbolig: Unngå fellene

En av de største utgiftspostene for studenter er bolig. Kampen om kvadratmeterne er hard og studenter kan ikke forvente noen luksustilværelse mens de er under utdanning. Dagbladet.no gir deg gode råd i jakten på bosted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du ut på leiemarkdet for bolig, kanskje for aller første gang, er det noen tommelfingerregler du bør ha i bakhodet. Disse reglene gjelder forsåvidt over hele landet, men skal du studere i sentrale strøk, slik som Oslo, Bergen, Trondheim eller Stavanger, er det ekstra viktig å lese videre.

Noen gode råd

Dagbladet.no har snakket med flere som er involvert i utleiemarkedet til daglig, og oppsummerer rådene de gir i følgene punkter:

1. Hold hodet kaldt når du leter etter et sted å bo. Ikke aksepter hva som helst, bare fordi du er desperat. Da kan det bli dyrt. Erfaringsmessig roer boligmarkedet seg utover høsten. Tenk nøye over hva du skriver under på, og ikke la deg stresse av ivrige utleiere som truer med å gi hybeltilbudet til andre. Du finner alltid et sted å bo til slutt. Sonder på forhånd muligheten for kortvarige boalternativ der du skal studere. Du må regne med å ta til takke med et provisorisk tilbud den første måneden.

2. Hent inn informasjon om boligtilbud der du skal studere. Undersøk hva som er generelt prisnivå, hva som regnes som sentralt, hvem som tilbyr boliger (samskipnaden), hvor du kan henvende deg om boligråd og om noen skal avslutte et leieforhold. Baser deg på å bo i et felleskap. Det blir som regel billigere.

3. Sjekk dine egne kontakter først. Det kan være studie- og arbeidskolleger, familie, og ikke minst venner. Det er oftest blant slike kontakter du kan sikre deg godbiter på leiemarkedet. Sjekk også boligtilbud på oppslagstavler i nærbutikker i området der du kunne tenke deg å bo. Sett gjerne opp oppslag selv.

4. Kjøp lokalaviser for området der du skal bo. Der finner du annonser for utleiehybler. Planlegger du å sette inn egen annonse, kan det lønne seg å gjøre det i andre aviser enn de mest populære. Årsaken er at de kan blir bedre lagt merke til, og du konkurrerer med færre om ledig bopel.

5. Mange eiendomsmeglere har startet med utleie. Oppsøk de seriøse selskapene, og styr unna de du er usikre på. De som bare fungerer som stråmenn for den egentlige utleieren, er ikke noe å satse på. Ikke la deg lokke med på leieauksjoner, og ikke betal penger for å få stå på ventelister hos utleieagenter. Bruker du en profesjonell leieagent blir de totale boligutgiftene høyere.

6. Noter ned navn, klokkeslett og dato når du snakker med potensielle utleiere. Ta gjerne med deg en kortfattet CV når du møter en utleier for å diskutere en mulig avtale. Kalkuler på forhånd hva du har råd til, og ta høyde for uventede utgifter. Det blir alltid dyrer enn du tror.

7. Sørg for å ha en skriftelig kontrakt og inventarliste. En rimlig innboforsikring bør du ha. Da får du også dekket utgifter til advokat dersom du kommer i en tvist med utleier. La gjerne noen med erfaring lese over kontraktsforslaget ditt. Spør utleier dersom det er noe du lurer på, og spør hva de forskjellige punktene innebærer dersom du er i tvil. Be om at uklarheter klargjøres nærmere i kontrakten. Det vil begge parter tjene på. Ikke godta svar av typen «det kan vi snakke om når den tid kommer». Se etter spesielle klausuler i kontrakten.

8. Uansett hva utleier måtte mene, er det husleielovens bestemmelser som gjelder. Foreslå å bruke en standard leiekontrakt. Du kan laste ned en kontrakt fra nettstedet Din Side. Hos Lovdata finner du hele loven og forskriftene som regulerer utleieforhold. Det må opprettes en konto for depositum. Utgiftene til en slik konto skal dekkes av utleier, mens rentene skal tilfalle deg.

9. Merk deg at det er noen særbestemmelser i husleieloven som gjelder for deg som leier gjennom studentsamskipnader. Sjekk derfor dette før du går inn i en diskusjon og står hardt på krava.

10. Betal husleiea i tide! Det sparer deg for mange problemer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media