Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studentboliger er tikkende brannbomber

Dårlig elektrisk anlegg i eldre boliger og mye elektrisk utstyr gjør studenboliger brannfarlig.

BRANNFARLIG: Mange studenter tar til takke med billige og eldre boliger for å spare stipend og lån. Slurv med brannsikkerhet, gammelt elektrisk anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr gjør at mange studenter lever farlig. Foto: Infratek
BRANNFARLIG: Mange studenter tar til takke med billige og eldre boliger for å spare stipend og lån. Slurv med brannsikkerhet, gammelt elektrisk anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr gjør at mange studenter lever farlig. Foto: Infratek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slurv med brannsikkerhet gjør at mange studenter lever farlig. Eldre hybler og leiligheter kan nemlig være tikkende brannbomber.

Eldre boliger har ofte bare én strømkurs til hybelen, som kun er beregnet på belysning. Med en mengde tekniske duppeditter og mange beboere i studentkollektiv kan strømforbruket kjapt overstige spenningen. Det kan resultere i overbelastning og kortslutning.

Dermed lever mange bachelor- og masteroppgaver farlig på studentenes datamaskiner. Men det som i beste fall kan bety ødelagt datautstyr, tv eller musikkanlegg, kan i verste fall forårsake livsfarlige dødsbranner.

Advarer studenter om brannrisikoen Mellom 2009 og 2011 var det 121 dødsbranner i Norge. Hele 47 prosent av alle boligbrannene i 2011 skyldtes elektriske feil eller feil bruk av elektrisk utstyr ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB).

Norsk brannvernforening er godt kjent med problemet og vet at mange studentboliger ikke ikke oppfyller lovpålagte krav til brannsikkerhet.

BRANNFELLER: El-bransjen advarer alle studenter i hybler og leiligheter med gamle el-anlegg om brannrisikoen. Elektrisk anlegg slites også - det gjelder også ledningsisolasjonen samt det tekniske utstyret slik som koblingsboksen på bildet som er brent. Foto: Infratek
BRANNFELLER: El-bransjen advarer alle studenter i hybler og leiligheter med gamle el-anlegg om brannrisikoen. Elektrisk anlegg slites også - det gjelder også ledningsisolasjonen samt det tekniske utstyret slik som koblingsboksen på bildet som er brent. Foto: Infratek Vis mer

- Det er boligeiers ansvar å sørge for at de lovpålagte kravene til brannsikkerhet er oppfylt. Dessverre er det en del utleiere av hybelleiligheter som slurver med dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim, i Norsk brannvernforening.

Før man inngår leieavtaler, bør studenter og skoleungdom i første rekke forsikre seg om at hybelleiligheten har minst to rømningsveier. Som regel vil disse være utgangsdør pluss et vindu av tilstrekkelig størrelse og som kan åpnes.

- Dersom hybelleiligheten ikke har tilstrekkelig med rømningsveier, bør man uansett se seg om etter andre alternativer. Selv om husleien er aldri så gunstig, påpeker Kalheim.

Defekte og løse stikkontakter El-bransjen vil også advare alle studenter i hybler og leiligheter med gamle el-anlegg om brannrisikoen. Også de mange studentene som fremdeles står uten bolig advares mot å ta til takke med boliger med dårlig el-sikkerhet.

- Det er dessverre ikke sjelden at elektrikere kommer til hybler og kollektiver med urgamle el-anlegg, defekte og løse stikkontakter, klaser av skjøteledninger og masse moderne strømkrevende utstyr. Vi ser også ofte at det er alt for lav kapasitet på kursen som for eksempel dekker én eller flere hybler. Dette kan raskt utvikle seg til en livsfarlig brann, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for el-sikkerhet i foreningen for EL- og IT-bedrifter, NELFO.

Still krav til huseier Alle studenthybler og leiligheter skal ha røykvarslere. brannslokkingsutstyr og minst to rømningsveier. Mangler slikt utstyr kan leietaker kreve at det kommer på plass så fort som mulig. Huseier er også ansvarlig for jevnlige kontroller av det elektriske systemet, vedlikehold og utbedringer av feil.

HØYT BRUK: Risikoen øker med bruk, antall og effekt som tas fra skjøteledningen. Dersom man har permanent behov for strøm, bør og skal det settes opp nødvendige stikkontakter i permanent anlegg. Foto: Infratek
HØYT BRUK: Risikoen øker med bruk, antall og effekt som tas fra skjøteledningen. Dersom man har permanent behov for strøm, bør og skal det settes opp nødvendige stikkontakter i permanent anlegg. Foto: Infratek Vis mer

Leietakeren på sin side er ansvarlig for å melde fra om feil og mangler av en slik karakter at et utrent øye kan oppdage dem.

- Dessverre er det slik at mange utleiere og studenter tar for lett på el-sikkerheten. Når man bare skal leie ut eller bo en begrenset tid, tenker mange at det ikke er så nøye med dette, sier Sørensen.

Han er redd for at mange private utleiere knapt er klare over at de har ansvar for at strømnettet og faste installasjoner i hybelen eller utleieboligen er i orden. Heller ikke studentene er alltid klare over at de selv har ansvar for bruken av det løse elektriske utstyret de bringer med seg.

- Ansvarsforholdet kan oppleves som litt utydelig, der begge parter tror at den andre er ansvarlig for alt, forteller Sørensen.

GAMMELT EL-ANLEGG: Cirka halvparten av boligbranner i Norge skyldes elektrisk feil, og ofte er eldre boliger med gammelt el-anlegg utsatt. Bildet av koblingsboksen viser installasjon som ikke er fagmessig god og kan være farlig. Foto: Infratek
GAMMELT EL-ANLEGG: Cirka halvparten av boligbranner i Norge skyldes elektrisk feil, og ofte er eldre boliger med gammelt el-anlegg utsatt. Bildet av koblingsboksen viser installasjon som ikke er fagmessig god og kan være farlig. Foto: Infratek Vis mer

Det oppfordres derfor alle studenter som er usikre på om el-anlegget på hybelen er trygt, til å be huseier om å ta kontakt med en lokal elektriker.

ADVARER: Fagsjef i NELFO, Bjørn Sørensen, sier at for mange tar for lett på el-sikkerheten i studentboliger og advarer nå studenter som skal skaffe seg bolig. Foto: NELFO
ADVARER: Fagsjef i NELFO, Bjørn Sørensen, sier at for mange tar for lett på el-sikkerheten i studentboliger og advarer nå studenter som skal skaffe seg bolig. Foto: NELFO Vis mer