<strong>I RETTEN:</strong> Tegning av David Wright, her fra rettssalen i 2015, da han var vitne i rettssaken mot onkelen sin som ble skutt og drept av politiet etter trusler. Foto: AP / NTB Scanpix
I RETTEN: Tegning av David Wright, her fra rettssalen i 2015, da han var vitne i rettssaken mot onkelen sin som ble skutt og drept av politiet etter trusler. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Terrorisme:

Studenten har jobbet «undercover» blant terrorister siden han var 16:
- Jeg løy hver dag for å redde livet mitt

Ble ansatt av FBI som førsteårsstudent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske studenten begynte å jobbe med å bryte ned celler i al-Qaida da han var seksten år gammel.

Denne uka vitnet han i retten i Boston, mot David Wright (28) som han hadde kommet i kontakt med etter oppdrag fra FBI.

Myndighetene i USA sier at informanten, som nå er 25 år gammel, har spilt en kritisk rolle i å få tak i informasjon rundt Wright.

Wright er siktet for å blant annet ha planlagt terrorangrep, ifølge blant andre ABC News.

Fra student til FBI

Veien til å jobbe for FBI startet for mange år siden.

Etter at en venn sprengte seg i lufta i en selvmordsaksjon i 2009, bestemte han seg for å hjelpe antiterrorgruppa i hjemlandet sitt Jemen.

IS: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer i korte trekk hva målsetningen til terrororganisasjonen IS egentlig er. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer

I seks måneder trente han med militæret i landet, før han ble en del av terrorgruppa al-Qaida, under falsk identitet.

- Disse folka var terrorister. Jeg løy til dem hver dag for å redde livet mitt, forteller han.

Da oppdraget var over, dro «Yusef Ali», som han kaller seg, til USA for å studere.

Men det ble ikke en vanlig studietilværelse, for snart skulle FBI kontakte ham om å bli en betalt informant.

De neste åra brukte han på å komme i kontakt med radikale islamister på nettet. Det var slik han kom over 28-åringen.

Ekstreme holdninger

Kommunikasjonen dem imellom, som varte i atten måneder, gikk gjennom Facebook, krypterte apper, og tekstmeldinger. Ettersom vennskapet over nettet vokste seg større, ble den siktede mannens uttalelser mer og mer ekstreme.

Han skal blant annet ha sagt at han skulle «starte en krig mot de ikke-troende i USA», at han «ville skape frykt i amerikanernes hjerter», og at han ville «kjempe mot djevlene for kalifatet».

Wright, uvitende om at han snakket med en informant, fortalte også om hvordan han hadde rekruttert andre, og avslørte navnene på sine utenlandske kontakter.

- Han begynte å bli radikalisert, og truet med alle slags mulige drap. Om planene var seriøse kunne det skjedd i dag, i morgen, en måned eller et år seinere, forteller informanten.

Påtalemyndigheten hevder også at Wright (28), sammen med onkelen sin og en annen mann, planla å drepe den konservative bloggeren Pamela Geller i 2015.

Dette etter at hun provoserte en rekke muslimer ved å organisere en tegneseriekonkurranse av profeten Muhammad i Texas. Det skriver blant andre New York Times.

Wrights onkel, Usaamah Rahim, ble skutt og drept av politiet i juni 2015, etter å ha truet politibetjenter med en svær kniv i hånda.

I livsfare

25-åringen samlet alt beviset mot Wright og ga det til FBI. Han vitnet også i retten, til tross for det han beskriver som konstante dødstrusler.

- Jeg ville ikke vitne, det setter livet mitt i fare.

Retten foregikk under ekstraordinære sikkerhetstiltak, skriver blant andre den lokale TV-stasjonen WCVB.

28-åringens forsvarer har argumentert for Wrights uskyld ved å si at han levde i en annen slags virkelighet, og at det hele bare var en fase.

Hun understreket også at han veide 244 kilo da han ble arrestert, og at han derfor verken hadde fysisk mulighet, eller økonomiske midler, til å utføre et terrorangrep.

AVSLØRT AV FBI: Den da 16 år gamle gutten visste ikke at mannen ved siden av ham jobbet for amerikanske FBI. Nå er han, fire år senere, dømt til tretten år i fengsel. NB!: Videoen har ingen tilknytning til saken mot David Wright. Video: AP DV via NTB ScanpixVis mer Vis mer Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer